Bešić: Afera "Snimak" neće naročito uticati na izbore

"Površne ili situacione varijable, kao što je afera Snimak i slično, uvek su bile prilično manje bitne u odnosu na ključne strukturne varijable”
55 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 15:49h

Metodolog Miloš Bešić smatra da objavljivanje snimaka sa sjednica Demokratske partije socijalista (DPS) neće naročito uticati na predstojeće predsjedničke izbore.

“Ne, naročito, na žalost. Na žalost sa stanovišta građanske svesti i razvijanja demokratskih kapaciteta. Prvi ključni razlog je taj što postoje određene strukturalne i situacione varijable, koje određuju te glasače. Površne ili situacione varijable, kao što je afera Snimak i slično, uvek su bile prilično manje bitne u odnosu na ključne strukturne varijable. To znamo od ranije”, pojasnio je Bešić u intervjuu za radio Slobodna Evropa.

On je kazao i da su strukturalne varijable bazične društvene podele koje postoje u Crnoj Gori, prije svega po nacionalnom, a onda se reflektuju na politički kriterijum:”Imaju svoju socijalnu dimenziju i u vrlo maloj meri građansku dimenziju. To u vrlo lepoj meri vidimo u istraživanjima. Te strukturalne varijable određuju stavovi aktera”.

Bešić smatra i da kada se dese neke situacione varijable, one su samo površinski i ideološki argument za političku praksu aktera, koji su već opredeljeni: “Onda postoji problem. One vrlo teško mogu da osveste nekog ili da utiču na njegovu savest ili svest da promeni svoju ideološku poziciju. Sa tog stanovišta, vrlo malo će uticati afera”.

On je ocijenio i da se sada ne glasa za DPS već za specifičnog kandidata, pojedinca u liku Filipa Vujanovića ili Miodraga Lekića.

“Imali smo jednu vidljivu stidljivu reakciju Vujanovića, kao predsjednika države, nakon afere Snimak, gdje je tražio da nadležni državni organi provjere da li ima tu elemenata.Čak je dao i jednu reakciju uslovnog distanciranja, čisto prevencije radi. Kada se opredeljuju za pojedince, vrlo je teško naći direktnu vezu između Vujanovića, koji je u strukturi moći DPS ipak sa strane i tog ponašanja DPS-a na parlamentarnim izborima, kada oni koriste klientelističke mehanizme. To su dva ključna razloga zbog kojih lično smatram da to neće značajnije uticati na ishod izbora”, pojasnio je Bešić.

Govoreći o lokalnim izborima u Nikšiću, Bešić je kazao da ne očekuje da građani drastično promjene mišljenje nu poređenju sa prethodnim, nakon kojih nije formirana lokalna vlast.

“Držim da će odnos snaga biti manje-više sličan. Imajmo u vidu da je u prošlom neuspješnom izbornom ciklusu vladajućoj koaliciji falio samo jedan mandat. S jedne strane, čitava strategija vladajuće koalicije biće da jedan mandat nadomjesti. Strategija svih ostalih partija biće da zadrže ili eventualno povećaju broj mandata, u odnosu na one koji su ostvarili na prethodnim izborima”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: