Budvanski odbor SNP-a traži ostavke zbog spiskova

"Svi ćemo se sjetiti da je sa pojedinih adresa iz Srednjoškolskog centra i Doma zdravlja demantovano vođenje tih spiskova, te da je bilo sumnji u vjerodostojnost"
98 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 09:29h

Budvanski odbor SNP-a pozvao je juče čelnika Doma zdravlja Zorana Špadijera da podnese ostavku na tu funkciju, a nekadašnjeg direktora Srednje mješovite škole Srđana Popovića da ode sa funkcije odbornika, jer je, kako su juče rekli, njihov partijski šef Boro Lazović (DPS), u objavljenim transkriptima sa jedne od zatvorenih sjednica partije, potvrdio da je svim direktorima i sekretarima u Opštini Budva bilo naloženo da prave spiskove o političkoj orijentaciji zaposlenih.

I dok kotorski tužilac i budvanska policija obavljaju predistražne radnje u vezi sa spiskovima, koje je SNP objelodanio uoči oktobarskih izbora, kojima su, kako tvrde, direktori javnih preduzeća i ustanova procjenjivali političku orjentaciju zaposlenih, “te vršili pritisak da glasaju za DPS”, najnoviji transkripti, koje je u aferi “snimak“ objavio “Dan”, kako su juče kazali u SNP-u, potvrđuju sve njihove navode.

Ne očekujem da će neko krivično odgovariti, jer što se tiče državnog tužilaštva i njihovih izjava o aferi „snimak”, oni ih, umjesto da ih sankcionišu, jednostavno ohrabruju da čine takve stvari, kazao je Mijomir Pejović (SNP)

“Svi ćemo se sjetiti da je sa pojedinih adresa iz Srednjoškolskog centra i Doma zdravlja demantovano vođenje tih spiskova, te da je bilo sumnji u vjerodostojnost. Nakon ove potvrde nama ne preostaje ništa drugo nego da te direktore pozovemo da podnesu ostavke zbog javno izgovorenih neistina i na taj način daju i pedagoški primjer kako učenicima, tako i zaposlenima, da se za javno izgovorene neistine moraju snositi konsekvence. Zakonom je propisana višegodišnja kazna za tajno vođenje spiskova o političkom raspoloženju u preduzećima i ustanovama“, kazao je šef odborničkog kluba SNP-a u budvanskoj SO Mijomir Pejović.

Budvanski SNP objelodanio je spiskove koje su, kako su naveli, direktori Doma zdravlja u Budvi, SMŠ „Danilo Kiš”, JU “Muzeji, galerije i biblioteka”, Pošte, Elektrodistribucije, osnovnih škola i hotelske grupe “Budvanska rivijera“, radili za potrebe DPS-a, sastavljajući spiskove radnika o njihovoj političkoj orijentaciji.

Policija je, po nalogu tužioca, prije deset dana ispitala pet radnika “Budvanske rivijere”, a u okviru istrage ispitani su i čelnici DPS-a.

“Ne očekujem da će neko krivično odgovoriti, jer što se tiče državnog tužilaštva i njihovih izjava o aferi 'snimak', oni ih, umjesto da ih sankcionišu, jednostavno ohrabruju da čine takve stvari“, kazao je Pejović.

On je najavio da je SNP došao u posjed još nekoliko spiskova koje su direktori vodili u opštinskim preduzećima i ustanovama, kao i da će ih uskoro objelodaniti.

DF: Budvani, mazite se da živimo bolje

Izjava Bora Lazovića na sjednici sa koje je u javnosti procurio snimak, da “DPS ima razmažene birače, ne samo u Budvi, nego uopšte, ali da je za dosta njih dovoljno i kad ih čovjek pomazi”, bila je povod za konferenciju za novinare Demokratskog fronta.

„Može li se zamisliti ljepša budućnost”: Đurašković, Foto: Vuk Lajović

“Budvani su privilegovani, jer, uprkos svojoj razmaženosti, ukoliko se pomaze, postaju poslušni. Dakle, kako nam otkriva afera 'snimak', Budvani su poseban soj sklon maženju. Zato 'naprijed' Budvani, mazite se i volite što više 'da živimo bolje'. Sa malo maženja radnici će primati ojađene plate, kao što je bilo obećano i prije oktobarskih izbora. Može li se zamisliti ljepša budućnost - paženi, maženi i, uz to, još nagrađeni”, kazala je šefica kluba DF Lucija Đurašković.

Galerija

Bonus video: