Bulatović: Borba protiv korupcije slaba, nema rezultata

Bulatović je podsjetio da je izborni zakon usvojen ali da je ostalo otvoreno pitanje zloupotrebe državnih resursa
4 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 13:15h

Korupcija u Crnoj Gori prisutna je i široko rasprostranjena, a posebno je zabrinjavajuće što je borba protiv nje slaba i nema mjerljivih rezultata kao ni istraga na visokom nivou, rekao je predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović.

„Ako pročitamo rezoluciju Evropskog parlamenta o organizovanom kriminalu u EU, iz oktobra 2011. godine, gdje se to pitanje kompleksno tretira i to za uređene države, onda sam veoma zabrinut za širinu te pojave u Crnoj Gori koja je omogućilada potencijalno uđe u državne strukture i organizovani kriminal“, rekao je Bulatović.

On je na okruglom stolu o Uticaju reforme javne uprave na borbu protiv korupcije, kazao da problem predstavlja i vladavina prava i da se i u toj oblasti mora izvršti promjena, za koju, kako je dodao, takođe ne postoji politička volja.

„Ne sporim deklarativna opredjeljenja čak i onih iz vlast, koji bi potencilano bili prvi na udaru u ovoj borbi. Ali dešava se nova taktika, posebno u parlamentu - sve prihvatati ali ako je moguće da se odugovlači, relativizuje i opstruira“, rekao je on.

Bulatović je podsjetio da je izborni zakon usvojen ali da je ostalo otvoreno pitanje zloupotrebe državnih resursa.

„Nakon objavljenih audio-snimaka jasno da u određenim strukturama od ministara pa do poslednjeg zaposlenog moraju imati lojalnost partiji na vlasti“, rekao je Bulatović i dodao da su jasno navedene i zloupotrebe za razne vrste novčanih nadoknada.

Prema njegovim riječima, u tim uslovima reforma javne uprave sprovodiće se po sitemu "štrikova"- formalnog ispunjavanja, a da se u suštini ništa neće mijenjati.

„Depolitizacije javne uprave nema dok je tonova koji su se čuli sa snimaka Predsjedništva DPS-a. Vrhovno državno tužilaštvo po uniformnom sistemu odlučuje u slučajevima kao što su Snimak, Listing, Telekom, a brojne prijave vezane za korupciju redom odbacuju“, kazao je Bulatović.

Profesor na Univerzitetu Crne Gore Gordana Đurović kazala je, da je zbog ekonomske krize sada teže ispoštovati obaveze i rokove na putu integracija, i upozorila da se mora paziti da ta pitanja ne odu u domen populizma.

„Evropljani često kažu - ne možemo vas više hvaliti nego što to radimo, ali možemo vas više prozivati da radite konkretnije nego što sada činimo. Evropska vizija dugoročnija je nego domaća, pa Crnu Goru i formalno i verbalno više podržavaju jer postoji rizik od zatvaranja država zapadnog Balkana, ako posustanu jer ne mogu ostvarivati rezultate“, rekla je ona.

Prema riječima Đurović, Crna Gora je izgubila stimulans u nedostatku sportskog duha u integracijama, „jer nema komšiluka koji trči zajedno sa nama“ - Hrvati završili proces, a Srbi i Makednocu nijesu ga još otvorili.

„Nama bi bilo jako dobro ako bi ove godine Makedonija i Srbija otvorile pristupne pregovore. Onda bi i mi možda dobili malo više energije da se takmičimo. Moja poruka za EU bila bi da za ova nova pravila za 23. i 24. poglavlje imamo i te države. To nije članstvo i mislim da još taj mali iskorak povjerenja može ići ka zapdnom Balkanu“, smatra ona.

Đurović je kazala da Vlada mora bolje koristiti IPA fondove i zamjerila što u novom budžetu nema onog što su nadležni obećali za poglavlje 25.

„To znači da ministar finansija ne priča sa ministrom nauke. Ako Ministarstvo preuzme neku obavezu onda to mora da se ispoštuje u budžetu, a ako ne može, ne treba da preuzima obavezu. Treba realno prihvatiti ono što se može,a niej sramota reći da se nema novca“, navela je ona.

Ona je pozvala Univerzitet da se više zainteresuje za sastav radnih tijela onih koji predstavljaju tu instituciju, navodeći da „ima mnogo više boljih ljudi koji bi mogli pomoći Vladi“.

Đurović je pohvalila Upravu za inspekcijske poslove, posebno zbog ocjene da je na Ekonomskom fakultetu dekan izabran nezakonito.

„I to ne smeta nikom u ovoj državi, ne smeta ni meni, ali to je nešto što treba da bude u poglavljima 23 i 26“, poručila je Đurović.

Predstavnik MANS-a Vuk Maraš rekao je da rasprava o javnoj upravi nije mogla biti organoizovana u boljem trenutku, s obzirom na aktuelnost afere Snimak.

„Ona je uspjela da demaskira kompletnu priču o navodnoj depolitizaciji državne uprave i pokazala je koliko smo ovdje daleko od nje. O kršenju zakona koje se čuje na tom snimcima, izostala je reakcija policije i Tužilaštva“, naveo je on.

Savjetnik u Upravi za kadrove Blaženka Dabanović kazala je da su novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima ispoštovane preporuke EU i stvorene pretpostavke kojima se omogućava nepristrasno zapošljavanje.

Ona je objasnila da se prilikom izbora kandidata u obzir uzimaju-stručna osposobljenost, znanje, vještine, prethodna radna iskustva, rezultati u radiu i prosječna ocjena sa studija.

"Starješina organa nema više diskreciono pravo, to je jako bitno, jer je on u obavezi da primi samo najbolje rangiranog kandidata“, ukazala je ona, navodeći da treba kritikovati državnu upravu, ali da se to čini konstruktivno.

Galerija

Bonus video: