Nikšić: Pozitivna "objelodanila" dogovor sa građanima

"Dogovorili smo se sa građanima da zdanja poput Dom revolucije ne rušimo već da ga privedemo svojoj namjeni "
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 12:11h

Ispred Doma revolucije u Nikšiću, megalomanskog zdanja koga su davno prozvali "plavom grobnicom", Pozitivna Crna Gora je održala konferenciju za novinare na kojoj je objelodanila "dogovor" koji su postigli sa grašđanima.

"Dogovor je napravljen isključivo sa građanima jer kao Nikšićani samo sa Nikšićanima možemo napraviti dogovor da naš grad bude bolje i ljepši, da bude dobar ambijent za sve nas koji smo tu i za ljude koji dolaze", kazala je Nataša Gojković, jedan od kandidata na odborničkoj listi te partije za predstojeće lokalne izbore koji će se održati 9. marta.

Pozitivna je konferenciju organizovala ispred platoa Doma revolucije da bi na "otvorenom prostoru" mogli otvoreno da razgovaraju o svim problemima i da bi ukazali na započete i nezavršene projekte

"Pozitivna Crna Gora u dogovoru sa građanima može i mora otvoriti minimum novih 500 radnih mjesta. Otvorićemo fabrike za proizvodnju sira i mliječnih proizvoda i pokrenućemo osnivanje poljoprivrednih zadruga po principu EU kao što je slučaj u Norveškoj. Omogućićemo poljoprivrednicima bespovratnu pomoć na način što ćemo iskoristiti fondove EU", kazao je Rade Milošević i obećao besplatan Internet za sve građane Nikšića.

Nosilac liste Ivan Radojičić kazao je da dogovor sa građanima podrazumijeva revitalizaciju Bedema i privođenje Doma revolucije njegovoj namjeni.

"Revitalizacijom Bedema riješili bi egzistenciju određenog broja naših građana, koji bi bili, u pravom smislu, kulturni poslenici našeg grada. Bedem možemo i moramo vratiti stari sjaj i obogatiti ga prepoznatljivim kulturnim aktivnostima. Dogovorili smo se sa građanima da zdanja poput Dom revolucije ne rušimo već da ga privedemo svojoj namjeni i da se u njemu nađe pozorište sa najboljim tehničkim uslovima u regionu“, kazao je Radojičić.

U svom programu, kako je Radojičić istakao, Pozitivna nije zaboravila djecu i učenike jer, kako su istakli, rješavanjem njihovih problema riješiće se i problemi gnjihovih roditelja a samim tim poboljšati egzistencija građana.

Dom revolucije trebalo je da bude najveći spomenik narodnooslobodilačkom ratu

Pozitivna Crna Gora je konferenciju organizovala ispred platoa Doma revolucije iz dva razloga – da bi na "otvorenom prostoru" mogli vrlo otvoreno da razgovaraju o svim problemima i da bi ukazali na započete i nezavršene projekte.

Kamen temaljac za Dom revolucije, koji je prvobitno planiran na 7.500, a kasnije proširen na 22.500 kvadrata, postavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković. Dom, koji je do sada “progutao“ petnaestak života, dok je njih 150 lakše ili teže povrijeđeno, djelo je arhitekte iz Slovenije Marka Mušiča.

Trebalo je to da bude najveći spomenik narodnooslobodilačkom ratu. Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani po tri odsto izdvajali za gradnju Doma revolucije, radovi su stali zbog nedostatka novca.

U julu 2008. godine Ministarstvo kulture je donijelo odluku da se njegova gradnja nastavi, a završetak radova je najavilo za 2016. godinu.

Galerija

Bonus video: