File očekuje punu istragu o aferi "Snimak"

"Očekujemo da vlasti u potpunosti istraže sve navode u tom kontekstu i mi ćemo nastaviti da pomno pratimo ovo pitanje"
19 komentar(a)
Nebojša Medojević, Štefan File, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Štefan File, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2013. 12:50h

Evropski komesar za proširenje Štefan File kazao je da Evropska komisija (EK) od vlasti u Crnoj Gori očekuje da u potpunosti istraži sve navode o izbornim neregularnostima o kojima svjedoče snimci sa sjednica DPS-a.

On je, kako je objavljeno na sajtu EK, prilikom susreta sa liderom Pokreta za promjene i funkcionerom Demokratskog fronta Nebojšom Medojevićem poručio da će EK nastaviti da pomno prati ovo pitanje, posebno u kontekstu predstojećih predsjedničkih izbora.

“Mi očekujemo da vlasti u potpunosti istraže sve navode u tom kontekstu i mi ćemo nastaviti da pažljivo pratimo ovo pitanje, posebno u kontekstu predstojećih predsjedničkih izbora”, kazao je File.

Na zvaničnom sajtu EK sinoć je objavljeno i da je File tokom sastanka u Briselu naglasio da EU pridaje značaj poštovanju zakona koji garantuje slobodno izražavanje volje birača na izborima.

Glavni fokus njihovog sastanka, kako je navedeno, bili su nedavno objavljivanje audio snimaka koji sugerišu na nepravilnosti u periodu uoči parlamentarnih izbora i navodi o namjerama da se neregularno utiče na birače.

Iz DF je juče saopšteno da je File, u razgovoru sa Medojevićem, ocijenio da bi svaki bojkot i eskalacija političke krize ugrozili , ne samo proces pregovora Crne Gore, nego i čitav proces proširenja na zapadnom Balkanu

Medojević je, kako se navodi u saopštenju DF, upoznao Filea sa eskalacijom političke krize u Crnoj Gori i zatražio “snažnu i efikasnu, zajedničku akciju međunarodne zajednice”.

Medojević je Fileu kazao da je do krize došlo nakon objavljivanja materijalnih dokaza o masovnim zloupotrebama državnih organa od strane DPS-a, kao i dokaza o drugim nelegalnim i protivustavnim pritiscima i ucjenama koje funkcioneri i aktivisti vladajuće partije vrše na građane.

On je, kako je saopšteno, Filea upoznao i sa indicijama da je Uprava policije nezakonito prisluškivala urednike i novinare i lidere DF.

“Na osnovu snimljenih iskaza funkcionera DPS-a, postoji osnovana sumnja o nezakonitom korištenju sredstva iz IPA fondova za podršku poljoprivrednim proizvođačima, kao i da se sredstva za otklanjanje šteta od poplava i otpremnine u državnim preduzećima isplaćuju samo biračima DPS-a, čime se ogroman broj građana Crne Gore, koji ne pripadaju ovoj partiji, diskriminišu i ugrožavaju im se osnovna ljudska prava”.

Medojević je Filea upoznao sa sumnjama da su dijelovi policije i čelništvo Apelacionog suda iskonstruisali hapšenje sina lidera Nove Andrije Mandića, kako bi se pomoglo predsjedničkom kandidatu DPS-a, čija se supruga nalazi na čelu Apelacionog suda koji je donio spornu odluku da se maloljetni Mandićev sin bez osnova zadrži u pritvoru.

Bonus video: