Medojević: Isplatimo štetu od nevremena našim članovima

Na sjednici predsjedništva DPS-a u proširenom sastavu nastavljeno je sa otvorenim zagovaranjem i najavama zloupotreba državnih resursa
92 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 08:56h

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) dogovaralo se uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora da se naknade za štete od elementarnih nepogoda isplaćuju isključivo članovima te partije.

O tome svjedoči tonski zapis sa sjednice predsjedništva DPS-a u proširenom sastavu, čiji drugi dio "Dan" objavljuje u okviru afere "Snimak".

"Znate da je naša opština u prethodnom periodu imala dosta elementarnih nepogoda i da, ukoliko postoji mogućnost za isplatom šteta našem članstvu, smatram da bi dobro pomogli, i to bi pomoglo nama na terenu", rekao je predsjednik opštine Mojkovac i funkcioner DPS-a Dejan Medojević.

Igor Lukšić, Dejan Medojević i Ivan Brajović

Na sjednici predsjedništva u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali svi predsjednici opštinskih odbora i predsjednici opština iz redova DPS-a, nastavljeno je sa otvorenim zagovaranjem i najavama zloupotreba državnih resursa.

Funkcioneri DPS-a ponovo su govorili o dovođenju birača iz dijaspore, a lider stranke Milo Đukanović tražio je od aktivista da kroz prikupljanje potpisa za poslaničku listu provjere lojalnost birača

"Moram da kažem ovdje da izražavam zadovoljstvo brojem pripravničkih mjesta koje nam je dalo Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo zdravlja i Agencija za zaštitu životne sredine i vjerujem dalo nam dodatnu snagu i bolji izborni rezultat na ovim izborima", naveo je on.

On je tražio i da se obezbijede sredstva za socijalnu pomoć, najavljujući da će identifikacija građana kojima je ona neophodna biti vršena preko mjesnih odbora DPS-a. Iz DPS-a je traženo i da se iskoristi problem sa vodosnabdijevanjem Herceg Novog sa Plata kako bi se pokazalo da lokalna vlast koju čine opozicione partije sa državnog nivoa loše funkcioniše.

Zakonom je izričito zabranjeno učešće ministara u predizbornoj kampanji, što, kako piše "Dan", šefu cetinjskog DPS-a Jovanu Martinoviću očigledno nije smetalo da na predsjedništvu pohvali njihovo angažovanje u predizbornim aktivnostima.

Funkcioneri DPS-a ponovo su govorili o dovođenju birača iz dijaspore, a lider stranke Milo Đukanović tražio je od aktivista da kroz prikupljanje potpisa za poslaničku listu provjere lojalnost birača. Podvukao je da nije dovoljno prikupiti potpisa koliko je predviđeno zakonom, sugerišući da se i na taj način provjere sigurni glasači.

Transkript Dana sa sjednice predsjedništva DPS-a

Jovan Martinović: Mogu da kažem da nijedan naš član koji se obratio radi pripravničkog staža nije ostao bez zaposlenja. To je naišlo na veoma pozitivan odjek jer se naše članstvo vraća u partiju svakodnevno i tako se vraća povjerenje. Napomenuo bih ovdje neophodnost da imamo jako dobru, da kažem, koordinaciju kada je zapoljšavanje u pitanju, u državnim insttucijama u prestonici, jer koristim priliku ovdje da pohvalim komunikaciju svakodnevnu sa ministrom prosvjete Stijepovićem, koji nikada ne zaobilazi partiju i gotovo se njegovi saradnici i on lično svakodnevno čuju sa predsjednicima opštinskog odbora. Evo, čuli smo da je i sa drugim opštinama takav slučaj, i na taj način se maksimalno poštuje partijska infrastruktura.

Dejan Medojević: Ono što bi bila moja sugestija, i sugestija predsjednika opštinskog odbora, jesu dvije stvari. Prva je, znate da je naša opština u prethodnom periodu imala dosta elementarnih nepogoda i da, ukoliko postoji mogućnost za isplatom šteta našem članstvu, smatram da bi dobro pomogli, i to bi pomoglo nama na terenu. I druga veoma bitna stvar je da otpremnine iz Fonda rada direktno usmjerimo prema nešem članstvu i smatram da će nam to direktno pomoći na terenu.

Budimir Dabetić: Ja ću samo da se osvrnem da, pored onoga što radi lokalna samouprava, šta je eventualno potrebno da se uradi sa nivoa države, po nama, radi postizanja što boljeg izbornog rezultata. Smatramo da bi kroz državne insttucije, a to su Uprava policije, Uprava carina, kroz Poresku upravu, a zatim pravosuđe, sud i državno tužilaštvo, trebalo omogućiti obavljanje pripravničkog staža za jedan broj mladih sa visokom stručnom spremom koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Samo da kažem da nijedan pripravnički staž tu nijesmo dobili.

Omogućiti nezapošljenim licima sa srednjom stručnom spremom obavljanje volonterskog pripravničkog staža, u dogovoru sa poslodavcima, jer su za to stvoreni zakonski preduslovi, a praktično nas ništa ne košta, i osposobiti ljude da rade svoj posao. Moram da kažem ovdje da izražavam zadovoljstvo brojem pripravničkih mjesta koje nam je dalo Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo zdravlja i Agencija za zašttu životne sredine i vjerujem dalo nam dodatnu snagu, i bolji izborni rezultat na ovim izborima. Htio bih ovdje da zatražim da se izrazi senzibilnost sa državnog nivoa za privremeni radni angažman određenog broja ljudi, a time bi ispoštovali vaš stav koji ste kazali na poslednjoj sjednici glavnog odbora. Naravno da bi otpremnine našim članovima preko Fonda rada trebalo dati tokom mjeseca septembra.

Budimir Dabetić: I obezbijediti sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći ugroženim porodicama kroz fondove solidarnosti, a njihovu identifikaciju ćemo, naravno, izvršiti preko mjesnih odbora. Smatram da bi sa državnog nivoa trebalo ispratiti i ubrzati realizaciju otvaranja fabrike armturnih mreža koja bi sa radom trebalo da počne u toku mjeseca septembra i zaposliti najmanje 30 ljudi. Još bih vas zamolio, znači, ponovo radno angažovati u Upravi za šume i Upravi carina jedan broj naših službenika, koji su tamo radili nekoliko godina. U međuvremenu su ostali bez posla, a oni su veoma partijski angažovani kao predsjednici ili potpredsjednini mjesnih odbora.

Milo Đukanović: Pošto govorimo svi o sigurnom glasu, govorimo o prvim procjenama i govorimo o potrebi skupljanja potpisa za našu listu. Hajde da ovog puta nam to bude prva procjena. Da vidimo koliko naša lista može da dobije birača. Potpisa. Znači, zašto bismo se zadovoljavali da ćemo dobiti onaj broj koji je zakonski, četiri hiljade. Puta dva, osam hiljada, a kažemo da imamo 130.000. 'Ajde da nam to bude prva provjera lojalnosti našeg biračkog tijela. Ja ne kažem da se neće desiti da će neko potpisati, a kasnije iznevjeriti, ali 'ajde da ne ulazimo sada u te pojedinačne stvari. Zar nam to ne bi mogao biti dobar povod da ostvarimo kontakt sa onima koje vodimo u svojoj evidenciji kao sigurne birače.

Zoran Bošnjak: Polazeći od toga da smo, da kažem još jednom, opoziciona opština, trebalo bi iskazati malo više koordinacije između Vlade i opštinskog odbora, a posebno imajući u vidu i razmišljajući o tome da je to problem koji je Herceg Novi imao ili je trebalo da ima sa restrikcijom vode sa Plata 12. septembra. Ja zaista mislim da Herceg Povi nije trebao i da ne treba da ostane bez vode, ali nam je bilo moguće dati neki rok od pet-šest-sedam dana jer smo mi bili spremni čak i da zakažemo vanrednu sjednicu SO da tražimo po ovoj temi, da bi oslikali i pokazali kako lokalna vlast funkcioniše i radi.

Ljoro Nrekić: Što se tiče tema koje su bile danas na dnevnom redu, mogu da kažem jedno da svi traže posao, a posla nema. Sa malo učinka u tom dijelu, počev od svih ministarstava, možemo napraviti mnogo bolji rezultat nego što smo imali na prethodnim izborima, a na prošlim izborima smo imali 2.703 glasa, sada sa SDP-om. Uradili smo dobar posao, zaposlilli smo 22 pripravnika, to je imao pozitivan eho. U prigradskim i gradskim područjima planiramo da oslabimo neke albanske partije tu i, naravno, da povratimo njihove članove da glasaju za nas.

Husnija Šabović: Mislim da bi sa koordinatorom, gospodinom Radunovićem, trebalo napraviti predizborni program i osmisliti, znači, dolazak ministara sa korisnim, ovaj, korisnim efektima. Karakteristično u Plavu je velika dijaspora, i mislim da tome treba da poklonimo značajnu pažnju. Ja procjenjujem da bi mi mogli da dovedemo čak blizu 700 naših glasača.

Galerija

Bonus video: