BS: DPS kupovao glasove,prijetio i pritiskao naše...

Kako je stranka Rafeta Husovića u Pljevljima vidjela aktivnosti najjače partije i poslanice Aranitović prije nego su ušli u Vladu
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 16:55h

Opštinska izborna komisija (OIK) u Pljevljima dostavila je osnovnom državnom tužiocu u tom gradu 17. oktobra prošle godine dokumenta i CD sa biračkog mjesta “Breznica 2”, uz ocjenu da “postoji osnovana sumnja da postoje elementi obilježja bića krivičnih djela protiv izbornog prava”.

To je OIK uradio na osnovu predloga Bošnjačke stranke, odnosno njenog odbora u tom gradu koji predstavlja predsjednica Kenana Strujić.

U dopisu OIK, u koji su Vijesti” imale uvid, Strujić je dostavila video zapis sa spornog biračkog mjesta na kojem se “jasno vidi kako poslanica DPS-a Ljubica Aranitović krši pravilnik o radu biračkog odbora u toku glasanja”, zatim video zapis razgovora aktivista DPS-a u blizini tog istog biračkog mjesta, kao i “fotografiju zaokruženog listića koji je služio kao dokaz za isplatu novčanih sredstava”.

Uz podsjećanje da su 13. oktobra, dan uoči parlamentarnih izbora, apelovali kod OIK da otkloni nepravilnosti, BS u dopisu upućenom dan kasnije navodi da se svakodnevno vrši pritisak na aktiviste, simpatizere i potencijalne glasače te partije od strane DPS aktivista, koji su zaposleni u javnim ustanovamana, a čije djelovanje, kako su naveli, mora biti u interesu svih građana, ma kojoj partiji pripadali.

“Negativne konotacije o BS širili su Naima Šulović, Mustafa Brahić i Sead Alikavazović i druge osobe, pa je zbog ovih aktera BS bila prinuđena da znatno izmijeni spisak opunomoćenih predstavnika i njihovih zamjenika koji su bili angažovani na pojedinim biračkim mjestima ispred BS”, navodi se u dopisu.

Dodaje se da mnogi simpatizeti BS žele ostati anonimni “zbog straha od gubitka socijalnih primanja, prekida radnog odnosa u pojedinim firmama, brisanja sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore”: “Nakon što smo razgovarali sa pojedinim članovima BS, koji su pristali da javno iznesemo njihove osobne podatke i koji su izrazili želju da iznesu ovaj problem, dostavljamo vam sljedeća imena: Hajrudin Aljićević, Edin Karović i Ema Mujezinović”.

U dokumentu naznačenom kao dopuna podneska OIK , OO BS u Pljevljima navodi da su tokom izbornog dana predstavnike OEBS-a upoznali sa aktivnostima DPS-a na određenim lokacijama u Pljevljima.

“Poput ugostiteljskog objekta “Maša”, koji je na dan izbora rezervisan samo za aktiviste DPS, u kome je dijeljen novac za putne troškove studentima univerzitetskih jedinica(Podgorica, Sarajevo, Beograd i dr). Pored ove lokacije bitno je navesti i privatne objekte poput automobilskih garaža, podruma, kuća (Ulica oslobođenja, Premćanska ulica, i dr) koji su služili kao osmatračnice i gdje su se nakon glasanja mogle podići određene svote novca”, navodi OO BS u Pljevljima i objašnjava:

Dodaje se da mnogi simpatizeti BS žele ostati anonimni “zbog straha od gubitka socijalnih primanja, prekida radnog odnosa u pojedinim firmama, brisanja sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore”

“Taj novac se mogao podići nakon provjere od strane članova biračkih odbora i uz priložene dokaze, poput fotografija zaokruženog biračkog listića, dojava od strane posmatrača unutra i van biračkih mjesta”, navodi se u dopuni podneska.

Pored ovih nepravilnosti, kako tada piše OO BS , bitno je napomenuti da su članovi biračkog odbora kršili Pravila o određivanju i uređivanju biračkih mjesta i o mjerama kojima se obezbjeđuje tajnost glasanja, time što su listali biračke spiskove, nakon kojih su napuštali biračka mjesta i vršili dojave o glasačima koji nijesu glasali.

OIK u Pljevljima je o prigovoru BS odlučivala istog dana kada su ga primili, 17. oktobra. OIK je tada ocijenio da nijesu učinjene povrede Zakona o izboru odbornika i poslanika koje bi bile razlog za poništaj glasanja na biračkom mjestu “Breznica 2”, ali da “postoji osnovana sumnja da postoje elementi obilježja bića krivičnih djela protiv izbornog prava iz člana 184 - 193 Krivičnog zakonika”.

U tim djelima, između ostalog se navodi da “ko drugog u namjeri da mu onemogući vršenje prava glasanja, protivzakonito ne upiše u spisak glasača, izbriše iz tog spiska ili ga na drugi protivpravan način spriječi ili omete da glasa, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

Predviđeno je i da “ko na izborima ili referendumu povrijedi tajnost glasanja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci”.

Ako djelo iz prethodnog stava učini član biračkog odbora ili drugo lice u vršenju dužnosti u vezi sa glasanjem, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine, predviđeno je Krivičnim zakonikom.

“Član organa za sprovođenje izbora ili referenduma ili drugo lice koje vrši dužnosti u vezi sa glasanjem, koji dodavanjem ili oduzimanjem glasačkih listića ili glasova pri prebrojavanju ili na drugi način izmijeni broj glasačkih listića ili glasova ili objavi neistinit rezultat glasanja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine”, navodi se u članu 192 Krivičnog zakonika. Strujić juče nije željela da komentariše ovaj dokument BS.

Kako Husović može da žmuri na ovo

Funkcioner DF-a Goran Danilović rekao je juče da želi da se “ne zaboravi slučaj drastične zloupotrebe zakona, koja je zabilježena i video zapisom”.

“Tim prije što je riječ o nečemu što je dokazana inkriminisana radnja, a vinovnik je, koliko do juče, koleginica poslanik Ljubica Aranitović. Za mene je to nevjerovatno. Ćutanje državnog tužioca je nedopustivo. To je potpuno saučesništvo u nedozvoljenoj radnji”, rekao je Danilović “Vijestima” koje su ga kontaktirale zbog najnovijih dokumenata. On je podsjetio da je javnost imala prilike da pogleda snimak, uvjeren da su “na konkretan način uspjeli da dokažu nedopustive radnje DPS-a”.

“Strašno je što se takve stvari događaju i da neko sjedeći, iz rukava doslovice, vadi glasačke listiće i stavlja ih u kutiju. Kada bi tako nešto uradio neki opozicionar odavno bi bio na stubu srama i procesuiran”, kazao je Danilović.

On je istakao da je stvar zanimljivija jer je prigovore i video materijal dostavio BS, koja je u koaliciji sa DPS-om, te da se u partiji Rafeta Husovića, “bez obzira na koaliciju, na takve stvari ne može žmuriti”.

Galerija

Bonus video: