Birački spisak u Budvi pod lupom Demokratskog fronta

Pribilović je na konferenciji za novinare doveo i ljude kojima su biračka prava povrijeđena
103 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 16:08h

Najjači budvanski opozicini savez – Demokratski front optužio je ponovo da se u Budvi nastavlja sa zloupotrebama u biračkom spisku. Nakon što je prošle sedmice odbornik DF Đorđije Pribilović iznio imena ljudi koji su ili mrtvi a nalaze se u biračkom spisku, ili ne postoje, ili čak ne mogu dobiti pravo glsa a rođeni su i žive u budvi, uslijedio je oštar demant iz opštinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Pribilović je na konferenciji za novinare doveo i ljude kojima su biračka prava povrijeđena, kako bi oni potvrdili tvrdnje DF.

On je naveo primjer 20- godišnje Anđele Goranović, čija je sestra uredno dobila biračko prava, dok ona, koja živi u istoj kući, u istom gradu i sa istim roditeljima nije.

„Matične knjige, prebivalište, državljanstvo, svi bitni poslovi za formiranje biračkih spiskova se vode u MUP-u, a opštinski sekretarijat je smao evidnetira, i sa njima ne želim da polemišen“, kazao je Pribilović.

Majka i otac Anđele, Mirjana i Novica Goranović, pokazali su na konferenciji za novinare i izvod iz matične knjige rođenih svoje starije ćerke, te naglasili da im nije jasno kako ne može dobiti državljanstvo kada Anđela ima od 28. septembra 1993. prijavljeno prebivalište u Budvi.

Majka i otac Anđele, Mirjana i Novica Goranović, pokazali su na konferenciji za novinare i izvod iz matične knjige rođenih svoje starije ćerke

„Zašto su onda prilikom izdavanja uvjerenja za studnetski dom i kredit napisali da Anđela ima prijavljeno prebivalište 27. juna 2011, od kada je, i kako su naveli na teritoriji Crne Gore. Nas interesuju da nam objasne gdje se Anđela nalazila do 2011, ako je sa nama bila, ovdje u Budvi, bila u vrtiću, završila škole“, zapitali su roditelji.

Kao još jedan od slučaja nepravilnosti, je naveden i slučaj Budvanina Đorđa Rakovića, gdje je na adresu njegove porodične kuće, gdje živi punih 30 godina, zaveden izvjesni Mario Ravić.

„Uoči izbora iz Opštinske izborne komisije na moju adresu je donijet poziv, da je na mojoj adresi upisan ravić, za koga ja odgovorno tvrdim da nikada za njega nisam čuo, ni vidio, niti je u mojoj kući ikada živio“, kazao je Ravić.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Tanja Kažanegra, odbacila je ponovo navode Pribilovića, ističući da „u biračkom spisku Opštine Budva ne postoji niti jedan od navedenih problema“.

„Predizborna retorika je uvjek puna krupnih riječi, neutemeljenih i zlonamjernih optužbi. Tako je i ovaj put. I nastavlja se”, istakla je Kažanegra i dodala da su se o slučajevima Goranović i Raković obratili filijali MUP-a u Budvi.

“Anđela Goranović je prijavljena na boravište 27. juna 2011. godine i stiče pravo shodno članu 45 stav 1 Ustava Crne Gore da bude upisana u birački spisak 27.06.2013. godine što će tada u ovom organu biti i učinjeno. Upućujemo roditelje da izvrše prijavu svoje djece u zakonskom roku po rođenju djece, kao i u svakoj narednoj situaciji promjene boravišta. Opština se ne bavi prijavama prebivališta. Mario Ravić je prijavljen u MUP - filijala Budva na adresi Prva Proleterska bb, Budva. Adresa koja je predmet izjave odbornika Pribilovića, Prva Proleterska 7, je netačno unesen podatak u birački spisak Opštine Budva, a isti je netačno unijela službenica Kljajević u 2003. godini, a koju je u radni odnos na predmetno radno mjesto primila, odmah po dolasku, kolicija, tada na vlasti, partija SNP – SNS – NS – LSCG, dakle koalicija u kojoj je učestvovao odbornik Pribilović. Ovu grešku smo već procesuirali na ispravku kod filijale MUP-a po službenoj dužnosti. Apelujemo na predstavnike DF da se za sve odgovore obrate našem Sekretarijatu, svakog radnog dana, u kancelariji broj 10.”, poručila je Kažanegra.

Galerija

Bonus video: