DPS se plaši dobre namjere SDP-a

"Da je SDP htio da se efikasno bavi borbom protiv korupcije na svim nivoima, to je mogao do sada da nam demonstrira gotovo cijelu deceniju"
83 pregleda 13 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2013. 21:08h

Demokratska partija socijalista (DPS) podržava svaku inicijativu koja u svom fokusu ima borbu protiv korupcije, ali predlog Socijaldemokratske partije (SDP) da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) vodi imovinske kartone službenika zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radi sprečavanja njihovog nezakonitog bogaćenja, treba pravno urediti na valjan način.

Takav poslanik Pozitivne Srđan Perić tumači kao „više politički marketing, nego istinsku odlučnost da se napravi zaokret na tom polju“

“Jer često dobre namjere znaju biti okrenute u svoju suprotnost“, kazao je “Vijestima” poslanik DPS-a i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić komentarišući predlog za dopunom Zakona o unutrašnjim poslovima koji je manji koalicioni partner procesuirao u parlament

U Pozitivnoj, međutim, nijesu uvjereni u iskrenu namjeru SDP-a.

„Da je SDP htio da se efikasno bavi borbom protiv korupcije na svim nivoima, to je mogao do sada da nam demonstrira gotovo cijelu deceniju. Podsjetiću vas da ta partija kontroliše resor MUP-a unazad nekoliko mandata.

Ako je bilo bogaćenja službenika za borbu protiv organizovanog kriminala ono se dešavalo upravo za vrijeme mandata ministara SDP-a“, rekao je poslanik Pozitivne Srđan Perić.

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović rekao je da je dobro što je takav predlog došao od SDP-a

Dopunom Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je SDP dostavio crnogorskom parlamentu, predlaže se da sadržaj i način kontrole imovinaskog kartona odredi ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Takav potez Perić tumači kao „više politički marketing, nego istinsku odlučnost da se napravi zaokret na tom polju“.

„Mi smo vrlo sumnjičavi da će objavljivanje imovinskih kartona službenika koji se bave borbom protiv organizovanog kriminala spriječiti nezakonite radnje, jer se imovina može prijaviti i na druge povezane osobe i ako tužilaštvo nije spremno da se bavi time imate još jednu mogućnost opstrukcije propisa“, rekao je Perić.

Uprkos takvom stavu, Perić je rekao da će Pozitivna podržati sva rješenja koja su dobra, bez obzira od koga dolaze: „I s tim u vezi i prijavu imovinskih kartona službenika koji se bave borbom protiv organizovanog kriminala“.

Vasilije Lalošević (SNP) rekao je da MUP i Uprava policije treba da postupe slično kao i ANB, nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) reagovala i preporučila da njeni pripadnici moraju imati imovinske kartine.

„I oni su kazali da će prihvatiti nalaz DRI. Isti postupak trebalo bi da se obavi i u MUP i UP, jer je nevjerovatno da pojedini inspektori i rukovodioci imaju imovinu koja je veća i značajnija od stanarda u Crnoj Gori, a da nemaju imovinski karton i obrazloženje odakle im.

„Inicijativu SDP treba podržati i očekujem da će to skupština prihvatiti opštom saglasnošću, bez glasa protiv"

Inicijativa je sasvim realna i očekujem da će biti prihvaćena“, rekao je Lalošević, navodeći da vidi „zašto bi se mogao neko amnestirati od takve obaveze, ako to isto čine pripadnici ANB-a“, ali i javni funkcioneri i poslanici.

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović rekao je da je dobro što je takav predlog došao od SDP-a i što je „njihov, u partijskom smislu, ministar unutrašnjih poslova“. On je podsjetio da su poslanici koji su sada u DF insistirali na tome da se posebno vodi evidencija o imovinskom stanju službenika ANB-a.

„Rukovodili smo se činjenicom da su neki službenici ANB-a dovođeni u vezu sa pripadnicima organizovanog kriminala, posebno sa Šarićima, Kalićima. Mi još nijesmo provjerili efekte primjene tog mehanizma na konkretnim slučajevima u ANB-u“, rekao je Bulatović.

On je kazao da je u Crnoj Gori problem nedostatak volje da se implementiraju zakoni.

„Inicijativu SDP treba podržati i očekujem da će to skupština prihvatiti opštom saglasnošću, bez glasa protiv. DPS-u nije problem da usvoji neka zakonska rješenje, ali postoje problemi u primjeni“, naglasio je Bulatović.

CGO: Milioni obrnuti u posljednjih pet godina

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podržao je juče predlog SDP-a i saopštio da se “nada da će SDP istrajati na tim svojim stavovima, odnosno da oni neće biti ulog u neke druge koalicione kompenzacije”.

“U tom pravcu, CGO predlaže da se istraži imovinsko stanje svih policijskih funkcionera, u makar proteklih pet godina"

Iz CGO je saopšteno da se nadaju da će zbog činjenice da je ministar unutrašnjih poslova iz te partije, “dosljedno primjenjivati te odredbe u praksi, ukoliko prođu zakonsku proceduru”.

“Evidencija imovinskih kartona ne bi smjela biti interna, kako bi se ispoštovali principi transparentnog i odgovornog rada ovog Ministarstva”, kaže se u saopštenju koje je potpisala saradnica na programima Tamara Milaš.

Takođe, smatraju u CGO, MUP bi morao sprovesti adekvatniju i rigorozniju kaznenu politiku za sve svoje službenike za koje se utvrdi da su bili dio koruptivnog lanca i nesavjesnog obavljanja funkcije.

“U tom pravcu, CGO predlaže da se istraži imovinsko stanje svih policijskih funkcionera, u makar proteklih pet godina, jer su se po našim informacijama upravo u MUP i Upravu policije u tom periodu, slile desetine miliona eura pomoći za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a rezultati ostaju vrlo neubjedljivi”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: