Latković: Hoće da sruše vlast oni kojima nije sveta vječna Crna Gora

Sudija Miodrag Latković optužio pojedine partije, nezavisne medije, NVO i “samozvane” intelektualce
200 pregleda 37 komentar(a)
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2013. 08:30h

Komentari pojedinih medija i predstavnika partija na odluku Ustavnog suda kojom je odbijena žalba na rješenje Državne izborne komisije (DIK) o utvrđivanju kandidature Filipa Vujanovića za predsjednika Crne Gore, neprimjereni su i nedopustivi, smatra sudija tog suda Miodrag Latković.

Latković je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA negirao da je „partijski sudija“ za šta ga, kako je naveo, optužuju takozvani nezavisni mediji i istraživači.

On je kazao da su već duže vrijeme, posebno u predizbornim aktivnostima za predsjednika Crne Gore, pojedini „instrumentalizovani mediji, nevladine organizacije i samozvani intelektualci, u službi onih kojim nije sveta 'vječna Crna Gora', intenzivirali aktivnost na svrgavanju legitimne vlasti u Crnoj Gori".

„Nastojeći da iznošenjem neistina i poluistina kod građana–birača, diskredituju rad najviših državnih organa i njihovih predstavnika, sa krajnjim ciljem rušenja državnosti i suvereniteta Crne Gore“, dodao je Latković.

On je ocijenio nedopustivim da se u pravnoj i demokratskoj državi po gradu lijepe potjernice sa fotografijama sudija i da se građani pozivaju na njihovo linčovanje, i da se organizuju performansi na kojima se „sudije identifikuju sa živinom koja je sinonim za glupake“.

Latković je nedopustivim ocijenio i to da se, kako je naveo, za sudije u javnosti iznose neistine i poluistine radi urušavanja njihovog ugleda i podobnosti za obavljanje sudijske funkcije, „a posebno je nedopustivo da se od bilo koga, prije donošenja odluka suda, instruiše javnost kakvu bi odluku sud morao donijeti“.

Latković je kazao da mu „ne pripada da predstavlja Ustavni sud i brani ga od neosnovanih i zlonamjernih napada, jer se zna ko to treba da radi".

On je dodao da je pitanje da li ga i treba braniti „jer je najbolja odbrana često objektivna javnost, koju ne smijemo potcjenjivati, jer će ona znati da prepozna karakter takvih napada koji govore više o napadačima, nego o napadnutom“.

„Ali, smatram da je moja obaveza da branim sud od sebe, onda kada se u javnosti plasiraju neistine o meni, a takvog su karaktera da se negativno odražavaju ili mogu odraziti na kredibilitet i dignitet suda“, kazao je Latković.

On je pojasnio da je u pojedinim medijima, u više navrata, u negativnom kontekstu pominjano njegovo ime kao „partijskog sudije Ustavnog suda kojega je predložio Vujanović, a preporučila ranija funkcija savjetnika predsjednika“.

Takođe su, kako je kazao, objavljeni neistiniti podaci iz njegovog imovinskog kartona kod Komisije za sprečavanje sukoba interesa o visini ličnog dohotka, i da nije objasnio porijeklo stana od 85 metara kvadratnih, koji predstavlja veću vrijednost od pet hiljada eura.

On je naveo da je bio zamjenik osnovnog, višeg i državnog tužioca, ministar pravde, savjetnik predsjednika za ustavna pitanja i sudija Suda Srbije i Crne Gore, i prvi predsjednik Arbitraže pri Košarkaškom savezu SRJ i Košarkaškom savezu Crne Gore. Latković tvrdi da od izbora za sudiju nije član nijedne političke partije.

Latković je kazao da stan od 85 kvadrata nije bio dužan da upisuje u imovinski karton kao imovinu stečenu u prošloj godini, s obzirom da je upisana u njegov posjedovni list tek 24. januara ove.

Bonus video: