Jovićević: Aferu "Snimak" pokrenuo je vjerovatno neko unutar DPS-a

Jovićević je naveo da je DPS do sada, uprkos razmimoilaženjima unutar stranke, uspijevao da se prikaže kao monolitna organizacija koju ništa ne može uzdrmati
83 pregleda 14 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2013. 13:09h

Aferu "Snimak" pokrenuo je vjerovatno neko unutar Demokratske partije socijalista (DPS) ko želi da dođe do promjena u društvu, ocijenio je profesor Svetozar Jovićević, navodeći da je ta stranka predugo bila organizacija koju ništa nije moglo uzdrmati.

On je kazao da su se "pukotine" u DPS-u vidjele i tokom afere "Listing", a da su u najnovijem slučaju postale očiglednije, i dodao da nije logično očekivati da je to pitanje pokrenuo neko sa strane.

"Možda je to neko sa strane i podstakao, ali je za to našao odziv u DPS-u, jer te stvari nije mogao da uradi opozicioni insajder, već samo neko unutar stranke, ne tehničko osoblje, već od pojedinaca koji su željeli da ti snimci izađu na vidjelo", kazao je Jovićević agenciji Mina.

"I sada će se, kao i u slučaju listinga, brzom akcijom prorežimske poltronerije unutar institucija, nastojati da se prikaže da snimci nijesu sporni, ali neshvatljivo brzo reagovanje Tužilaštva je samo fasada, to normalnom umu mora biti sumnjivo"

"To je trajalo neočekivano dugo, i taj monolit se održavao na način da je o spornim pitanjima odlučivao vrh stranke, po cijenu kompromisa da se pukotine unutar partije ne bi vidjele", rekao je Jovićević.

On smatra da su predsjednički izbori tipičan primjer razmimoilaženja u DPS-u.

"Bilo je očigledno da veliki dio partije istinski ne podržava svog kandidata, ali se zbog mira u kući, sporni zakonski osnov za kandidaturu prevazišao da na vidjelo ne bi došle razlike. Takvo stanje može da traje neko vrijeme ali ne i vječno", kazao je Jovićević.

On je naveo da želi da vjeruje da unutar DPS-a postoje pojedinci koji su shvatili da se "ovakav" sistem više ne može održavati i da mora doći do nekih promjena.

"I kad već to nije u stanju da uradi opozicija, koja je često neorganizovana, onda je realna mogućnost da neko unutar DPS-a želi da razbije taj monoliti, a nevjerovatno je da sličnih poteza nije bilo i ranije uprkos svim aferama i zloupotrebama", precizirao je Jovićević.

Jovićević je podsjetio da se u javnosti često čuju ocjene da stanje u društvu ne bi bilo bolje i da opozicija osvoji vlast

"I sada će se, kao i u slučaju listinga, brzom akcijom prorežimske poltronerije unutar institucija, nastojati da se prikaže da snimci nijesu sporni, ali neshvatljivo brzo reagovanje Tužilaštva je samo fasada, to normalnom umu mora biti sumnjivo", dodao je Jovićević.

Upitan da li vjeruje u jedinstvenu reakciju opozicije, povodom afere "Snimak", Jovićević je rekao da je za to odavno sazrelo vrijeme.

"Opozicija do sada nije pokazala spremnost da uoči najveće prioritete, već je uvijek isticala neke stvari koje nijesu nevažne, kao što su identitetska pitanja, neshvatajući, da ne nije dobro samo njima, već svim građanima", kazao je on.

Jovićević smatra da opozicija nije shvatila da parcijalne probleme ne može riješiti u okolnostima gdje je opšte stanje nepovoljno.

"Nijesam siguran da će opozicija to shvatiti i ovoga puta, i da neće opet potegnuti pitanje nekog slova, ili identitetskog znaka ili nešto slično, ne potcjenjujem to, ali najveći prioritet je da se ovakav sistem smijeni", rekao je on.

Jovićević je podsjetio da se u javnosti često čuju ocjene da stanje u društvu ne bi bilo bolje i da opozicija osvoji vlast.

"Možda i ne bi, ali građani moraju shvatiti, da čak i da na vlast dođu gori od sadašnjih, da ne mogu na čelu države dugo da budu oni koji njom loše upravljaju", zaključio je Jovićević.

Bonus video: