Miljanić: Građani nijesu sigurni zbog problema u DPS

Odlukom da Slavko Stojanović bude novi v. d. šefa policije postaje očiglednije da u vrhu vladajuće partije postoji sukob ko će preuzeti kontrolu nad tom službom
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 17:07h

Imenovanjem Slavka Stojanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije (UP) i poništenjem konkursa, Vlada je još jednom pokazala da joj bezbjednost građana nije na prvom mjestu, a sve što se dešava oko te funkcije pokazuje da u Vladi postoji problem, kazao je "Vijestima" član skupštinskog Odbora za bezbjednost, poslanik Pozitivne Zoran Miljanić.

Vlada je neočekivano imenovala dugogodišnjeg policijskog savjetnika Slavka Stojanovića za v. d. šefa policije. Time je nastavila praksu da jednom od najznačajnijih instutucija u borbi protiv kriminala i korupcije ponovo rukovodi starješina sa pozicije v. d.

Stojanović će, prema informacijama “Vijesti”, već danas preuzeti fotelju Božidara Vuksanovića koji je sa pozicije v. d. upravljao policijom od januara 2012.

Obrazlažući zašto Vlada nije izabrala Vladana Jokovića za šefa policije, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je kazao da ga je sadašnji direktor Uprave carina pismeno obavijestio da zbog svih medijskih natpisa u prethodnom periodu povlači kadidaturu.

Vladan Joković

“Joković smatra da bi njegovo dalje ostajanje kao kandidata i rad na tom mjestu mogli da produkuju atmosferu koja ne bi bila dobra za rad UP. Da me nije pismeno obavijestio da odustaje, moja odluka bi bila da ga imenujem za direktora UP zato što bi profesionalnim angažmanom mogao da odgovori toj funkciji”, kazao je Konjević.

“Vijesti” su ranije objavile da se izboru Jokovića protivi nekoliko diplomatskih predstavnika članica NATO, posebno SAD, zbog prošlogodišnje afere navodnog praćenja diplomata. Tu poruku su oni Vladi prenijeli neformalnim kanalima.

Konjević je kazao da Vuksanovića nije predložio za v. d. UP jer je on ranije saopštio da iz ličnih razloga nije zainteresovan za tu poziciju

Upravo se za Lukšića spekuliše da se protivi izboru Jokovića koji se smatra bliskim drugom potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Na pitanje da li Joković nije imenovan za šefa policije jer o tome nema dogovora u DPS-a i zbog toga što se diplomate protive njegom imenovanju, Konjević je ponovio da je jedini razlog pismeno obrazloženje Jokovića.

On je rekao i da niko nije kontaktirao MUP da bi iskazao bilo kakvu vrstu rezerve, kako su mediji interpretirali, prema bilo kom kadidatu.

Međutim, Miljanić se ne slaže sa tim objašnjenjem. Upitan da li se odustalo od Jokovića zbog stava stranaca ili sukoba u DPS-u, on je rekao da se "može govoriti i o jednom i o drugom":

"Imenovanje Stojanovića očigledno predstavlja neko privremeno ili prelazno rješenje. Ovo liči i na sporenje u vrhu DPS-a, jer je evidentno da Vlada ima problem da nađe pravu ličnost".

On smatra da je, ako već postoji problem, bilo logičnije zadržati Vuksanovića, ako već ne mogu da nađu kandidata.

"Ono što je jasno jeste da se ovim šalje loša poruka građanima i to baš u osjetljivom trenutku, nakon ukupno lošeg bezbjednosnog stanja, a posebno nakon tragične pogibije dvojice mladića u Baru i prijetnje organizatorima protesta", rekao je Miljanić.

On je rekao da se, s obzirom na to da predstoje predsjednički izbori, teško može ponoviti konkurs i da će Stojanović ostati izvjesno vrijeme.

Konjević je kazao da Vuksanovića nije predložio za v. d. UP jer je on ranije saopštio da iz ličnih razloga nije zainteresovan za tu poziciju. Konjević je rekao da će, nakon sjednice, donijeti odluku o raspisivanju novog konkursa.

Pobjeda Markovića?

Postavljanje Stojanovića na mjesto v. d. direktora u bezbjednosnim krugovima označeno je kao pobjeda struje koju u DPS-u zagovara Duško Marković.

Obavljao je brojne policijske poslove od pripravnika do starješinskih pozicija u uniformisanom sastavu UP

Stojanović je bio savjetnik Vuksanovića ali i dugogodišnji pomoćnik i savjetnik Veselina Veljovića. Stojanović je cijeli radni vijek proveo u policiji. Završio je srednju policijsku školu u Kamenici, Višu kriminalističku u Zemunu, a kasnije fakultet bezbjednosti u Skoplju.

Obavljao je brojne policijske poslove od pripravnika do starješinskih pozicija u uniformisanom sastavu UP.

Dolaskom Veljovića na mjesto prvog šefa UP, postavljen je za njegovog pomoćnika za Sektor policije opšte nadležnosti, a kasnije i za savjetnika.

Ulama: Nešto što je jasno ne treba objašnjavati

Konjević je juče rekao da kanddat Radivoje Merdović nije ispunio uslove konkursa jer nije potpisao izjavu da nije član nijedne političke partije. Druga dva kandidata, Zoran Ulama i Radoš Radenović, prema procjeni ministra, ne bi odgovorila toj funkciji.

Komentarišući poništenje konkursa i imenovanje novog v. d. direktora UP, Ulama, dugogodišnji policijski funkcioner, kazao je da "nešto što je jasno ne treba pojašnjavati".

Zoran Ulama

"Svako ima svoju vrijednost. Međutim, legitimno pravo je da o nekome i nečemo imamo različiti stav. Stoga smatra da je g. Konjević u pravu, te nešto što je jasno ne treba pojašnjavati", kazao je “Vijestima” Ulama.

On je naveo da je svaki čovjek u vječitoj dilemi da li treba da žali za nečim, ali da je isto tako siguran da on ne treba da žali jer se prijavio na konkurs za šefa UP.

"Kao profesionalac imao sam pravo da se nadam uspjehu. Ovakve odluke ne doživljavam kao neuspjeh. Naprotiv, još više vjerujem u sebe, svoje postupke, htjenja i mogućnosti. Namjeravam da napravim dobru analizu i iz svega ovoga ću izvući još jednu pouku", kazao je Ulama.

Galerija

Bonus video: