CEMI i CDT na okrugom stolu čuli da su isključeni iz radne grupe

Da li ti eksperti znaju da prepoznaju težinu političkog zapošljavanja i zloupotrebe resursa u Crnoj Gori?”, kazao je oštro Dedović
51 pregleda 2 komentar(a)
Milica Kovačević, Foto: Luka Zeković
Milica Kovačević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2013. 15:50h

Predstavnici Centra za monitoring (CEMI) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Vlado Dedović i Milica Kovačević oštro su kritikovali Ministarstvo finansija jer ih je, tvrde, isključilo iz sastava Radne grupa za izradu predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija.

“Najozbiljni protest ulažemo jer smatramo da smo svojim kvalitetom, posvećenošću, radom značajno doprinijeli uspostavljanju sistema praćenja finansiranja partija”, kazao je Dedović.

Njegove kritike su uslijedile nakon što je predstavnica Ministarstva finansija Maja Jovanović na okruglom stolu “Izazovi u sprovođenju zakona o finansiranju političkih stranaka”, koji je organizovao taj Vladin resor i DRI, u saradnji sa UNDP-om, kazala da su formirali radnu grupu, a da se usvajanje tog akta može očekivati do kraja aprila.

U sastavu nove radne grupe će, kako su najavili, učestvovati i predstavnici Ministarstava finansija, pravde i unutrašnjih poslova, kao i DRI-a, DIK-a i Uprave za antikorupcijsku inicijativu. “

Sada se postavlja pitanje da li Vlada smatra da eksperi Sigme i Greco-a, poznaju bolje okolnosti u Crnoj Gori nego što to mi poznajemo. Da li ti eksperti znaju da prepoznaju težinu političkog zapošljavanja i zloupotrebe resursa u Crnoj Gori?”, kazao je oštro Dedović, dok je predstavnica Ministarstva finansija pognute glave pisala sms poruke.

Nisam napustio radnu grupu nego zasijedanje”, ponovo se prisutnima obratio Dedović.

“Nisam napustio radnu grupu nego zasijedanje”, ponovo se prisutnima obratio Dedović, ”usprotivio sam se predloženom modelu institucionalnog nadzora nad sprovođenjem zakona koji je nepoznat u uporednoj praksi jer sam tada smatrao i danas smatram da takav neće obezbijediti kvalitetan nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona.”

On je na okrugom stoju kazao i da država nema jasnu viziju šta želi postići novim zakonom jer se taj akt stalno mijenja, te da je neophodno da se donese poseban akt koji bi kontrolisao zloupotrebu državnih resursa u predizbornoj kampanji.

Milica Kovačević iz CDT-a rekla je da javnost i dalje ne zna ko finansira partije: “Znamo da partije dobijaju dosta novca od države, ali nijesmo upoznati kako ga troše, niti prijavljuju nenovčane donacije”, dok je Branislav Radulović iz DRI rekao da su izmjene zakona neophodne ukoliko se želi uvesti red u izborni postupak.

On smatra da Crna Gora treba da se ugleda na hrvatski zakon, koji, kako je objasnio, propisuje ne samo kontrolu finasiranja partija, već i lista građana i poslanika.

U ime organizatora, stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski kazao je da dobro osmišljen i funkcionalan pravni i institucionalni okvir za praćenje, kontrolu i reviziju finansija političkih partija, vrlo važan za dalje napredovanje Crne Gore ka EU, naročito, nakon sticanja određenih iskustava sa sprovođenjem Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Za tri godine potrošeno 17, 5 miliona

Kada se saberu iznosi koji su iz državnog budžeta izdvojeni za političke aktivnosti u posljednje tri godine, CEMI dolazi do podatka da će 2011., 2012. i 2013. godina građane koštati oko 17, 5 miliona. Prema njihovim procjenama, tokom 2011. prema nalazima DRI potrošeno je oko 4,5 miliona. Za 2012., koja je bila izborna godina, utrošeno je 7,3 miliona eura, dok će 2013. kada se održavaju predsjednički i lokalni izbori biti potrošeno oko 5,75 miliona. “Ta cifra je prevelika imajući u vidu kakva je socijalna situacija, i toliko novca za finansiranje partija iz budžeta prevazilazi mjeru dobrog ukusa”, ocijenio je Dedović.

Bonus video: