Đukanović i Bulatović govorili neistinu, Šehović dosljedan

"Kako se isplata dijela stare devizne štednje tek očekuje, ocjenjujemo da Đukanović nije govorio istinu", navodi se na sajtu Istinomjera
68 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, novogodišnji prijem, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, novogodišnji prijem, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2013. 14:27h

Premijer Milo Đukanović nije rekao istinu, govoreći o izmirivanju obaveza Crne Gore za staru deviznu štednju, dok je poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović bio dosljedan predlažući amandmane na Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, pokazala je analiza Istinomjera.

Na sajtu Istinomjera je objavljeno da funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović nije kazao istinu, navodeći da skrining za poglavlja 23. i 24. nije završen.

Đukanović je krajem 2012. rekao da je Crna Gora jedina u regionu izmirila obaveze po osnovu stare devizne štednje i da je ispunila uslove za stabilno finkcionisanje.

Istinomjer navodi da je Ministarstvo finansija 11. februara saopštilo da građani koji su imali deviznu štednju u nekadašnoj "Dafiment" i "Jugoskandik banci", a koji su podnijeli prigovore na iznos novca koji imaju pravo da podignu, mogu da se do 13. februara obrate bankama da bi dobili nove potvrde o isplati.

Ministarstvo finansija je, kako su dodali iz Istinomjera, prije više od pola godine za dnevnik Vijesti saopštilo da će isplata ako se nastavi dobra saradnja sa Narodnom bankom Srbije, početi u drugom kvartalu 2013. godine.

"Kako se isplata dijela stare devizne štednje tek očekuje, ocjenjujemo da Đukanović nije govorio istinu", navodi se na sajtu Istinomjera.

Šehović je kazao da će Ministarstvu finansija predložiti izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim bi se uvela progresivna poreska stopa, odnosno povećalo oporezivanje najviših plata.

Analiza Istinomjera je pokazala da je Šehović sa kolegom iz vladajuće koalicije Zoranom Jelićem, podnio tri amandmana na taj akt i da je predložio progresrivno oporezivanje.

"Amandmani su usvojeni, pa Istinomjer ocjenjuje da je poslanik Šehović bio dosljedan", dodaje se u saopštenju.

Bulatović je kazao da se skrining za poglavlja 23. i 24. završava na jesen ove godine, navodeći da to znači da će biti veoma teško očekivati od aktuelne vlasti vidljive pomake na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Iz Istinomjera su naveli da je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u maju prošle godine saopštilo da je završena faza analitičkog pregleda usklađenosti za 23. i 24. poglavlje shodno novom pristupu EU, i da će nakon toga biti sačinjeni izvještaji o skriningu za te dvije oblasti.

Oni su dodali da je direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino sredinom decembra prošle godine izjavio, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem, da je skrining poglavlja 23. i 24. završen.

"Na osnovu toga Bulatović, dakle, nije govorio istinu", zaključili su iz Istinomjera.

Bonus video: