Šta tužilaštvo radi povodom dokazane zloupotrebe DPS-a?

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kaže da snimci predstavljaju ozbiljan materijalni dokaz zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe
118 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 09:14h

Predstavnici civilnog sektora i opozicionih partija smatraju da bi trebalo insistirati da se afera oko audio-snimka sa sjednice Glavnog odbora DPS-a, koja je održana 14. maja 2012. godine, kao prethodne, ne okonča poslije nekoliko tekstova u medijima već da dobije epilog u postupku pred nadležnim državnim organima.

Prema mišljenju direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragana Koprivice ovi snimci predstavljaju ozbiljan materijalni dokaz zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe.

“Mislim da sva pitanja na ovu temu, od danas pa do dobijanja odgovora, treba da budu usmjerena ka tužilaštvu. Potpuno je irelevantno šta bilo ko misli o ovom slučaju, to samo vodi razvodnjavanju i relativizaciji problema. Jedino što je važno je šta tužilaštvo radi po ovom pitanju”, kazao je Koprivica.

Audio snimak: DPS izborna strategija - jedan zaposlen, četiri glasa>>>

Partijsko zapošljavanje: Tužilaštvo ćuti, DPS se sprda>>>

Novi audio snimci: Pejović potvrđuje da direktori pišu "sigurne glasove">>>

Lekić o DPS snimcima: Ako Tužilaštvo ne reaguje, znači da je napadnut Ustav>>>

Predsjednik OO SNP-a Herceg Novi Obrad Gojković kazao je da su poslije sudske presude za kupovinu ličnih karata za koje su učesnici optužili DPS, napokon formalno prezentovani novi dokazi.

”Pojava audio-zapisa predstavlja ogromnu satisfakciju jer crnogorska javnost osim sudske presude sada ima i druge materijalne dokaze koji jasno ukazuju na karakter nečijih namjera.”

On smatra da se sada “postavlja pitanje legitimiteta odborničkih mandata DPS-a u hercegnovskoj lokalnoj skupštini”.

Direktor pravnog odjeljenja u Centru za monitoring Vlado Dedović, kazao je da izjave na snimcima potvrđuju navode o postojanju zloupotreba državnih resursa.

“U državi je kreirana atmosfera u kojoj je interes političke partije i opstanka na vlasti iznad interesa države. U takvoj atmosferi, vladavina prava i institucije sistema padaju u sjenku neograničene moći vladajuće partije – koja upravlja gotovo svim društvenim procesima u Crnoj Gori”, kazao je Dedović.

Danilović: Vujanoviću, da li ste ovako i potpise skupljali

Nakon objave transkripta, funkcioner DF-a Goran Danilović je kazao da konačno više nema izgovora da su u pitanju “samo nagađanja” ili konstrukcija po kojima “opozicija podmeće”.

”Ovi zapisi govore koliko je 'veliki' Milo Đukanović i kako vodi politiku. Potpuna zloupotreba države i prava - kolektivna sramota zbog poniženja koje nam je nametnuto i na koje pristajemo”, ocijenio je Danilović.

On je napisao da je slučaj zapošljavanja i brisanja iz biračkih spiskova po partijskoj pripadnosti višestruko opasniji od afere listing i curenja informacija o navodnim telefonskim kontaktima (Igora) Lukšića, (Milana) Roćena i kriminalaca.

On smatra da ova dešavanje za demokratiju u Crnoj Gori mogu biti prekretnica.

“Živo me interesuje šta o ovome ima da kaže 'pošteni predsjednik Crne Gore i kandidat za predsjednika po treći put' Filip Vujanović? Gospodine Vujanoviću, da li ste ovako i potpise skupljali? Predstavljate li vi gospodina Jelića i društvo na ovim izborima”, pitao je Danilović na Fejsbuku.

Galerija

Bonus video: