Medojević: Vlast traži mehanizme da zadrži politički uticaj na pravosuđe

„DF je saglasan da nijedan političar ne treba da učestvuje u procesu razrješenja sudija, ali smatramo da parlament treba dvotrećinskom većinom da izabere članove Sudskog savjeta“
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 13:01h

Vladajuća većina ne želi da se odrekne političkog uticaja na pravosuđe, zbog čega insistiraju na pronalaženju takozvanih deblokirajućih mehanizama za usvajanje ustavnih promjena, smatraju u Demokratskom frontu (DF).

Poslanik DF Nebojša Medojević kazao je da su predstavnici tog političkog saveza u Ustavnom odboru predložili izmjene najvišeg pravnog akta koje se sastoje "iz tri osnovna stuba".

Prema njegovim riječima, prvi stub je izbor i sastav Sudskog savjeta i većina kojom treba da se biraju članovi tog tijela, drugi je odnos prema nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a treći opšti reizbor sudija i tužilaca.

„Nažalost, od kolega iz vladajuće većine dobili smo negativan odgovor na sva ta tri fundametalna predloga DF-a“, kazao je Medojević na konferenciji za novinare.

„Nažalost, od kolega iz vladajuće većine dobili smo negativan odgovor na sva ta tri fundametalna predloga DF-a“, kazao je Medojević na konferenciji za novinare

On je pojasnio da je, u vezi izbora članova Sudskog savjeta, DF u potpunosti insistirao na primjeni principa i standarda koje zagovaraju Savjet Evrope i Venecijanska komisija (VK) - da se u potpunosti izbjegne politički uticaj u procesu izbora i razrješenja sudija.

„Mi smo tražili da ministar pravde, kao parekselans političko lice, ne bude član Sudskog savjeta, što je neprihvatljivo za kolege iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP)“, kazao je Medojević.

Kako je naveo, u DF-u smatraju da je stanje u crnogorskom pravosuđu loše, i da se radi o kontinuitetu od 60 godina političkog uticaja, ne samo na izbor sudija, nego i na presude koje je trebalo donijeti u skladu sa političkim interesima vladajućih elita.

„Smatrali smo da je stanje suviše bremenito da bi dozvolili sudijama da na svojoj opštoj konferenciji biraju sudije koji će da budu članovi Sudskog savjeta. Naš predlog je da oni izaberu duplo više kandidata nego što je potrebno, a da parlament dvotrećinskom većinom izabere one koji treba da budu članovi Savjeta“, precizirao je on.

U DF-u smatraju da je pravosuđe opterećeno političkim i uticajem organizovanog kriminala, kao i porodičnim vezama i nepotizmom, zbog čega parlament mora da bude uključen u toj prelaznoj fazi, uz puno poštovanje preporuka VK.

„DF je saglasan da nijedan političar ne treba da učestvuje u procesu razrješenja sudija, ali smatramo da parlament treba dvotrećinskom većinom da izabere članove Sudskog savjeta“, kazao je Medojević.

Radi se, kako je rekao, o temeljnom i fundamentalnom neslaganju sa vladajućom većinom, što u DF-u ocjenjuju kao nedostatak političke volje da se promjenama Ustava napravi takav model koji će omogućiti povećanu efikasnost pravosuđa i otkloniti sve njegove nedostatke.

„Oni smatraju da je dvotrećinska većina neprihvatljiva i da treba tražiti neke "manje većine", takozvane deblokirajuće mehanizme, što znači da ne žele da se odreknu političkog uticaja na izbor ključnih kadrova u pravosuđu. To je ono oko čega sa DF-om ne može biti pregovora“, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, DPS i SDP ne prihvataju ni da se u Ustavu definiše nezastarijevanje krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, što je jedna od ključnih antikorupcijskih mjera koje je DF predložio.

„Zbog kontinuiteta nesmjenjivosti vlasti i svega što se dešavalo proteklih decenija, smatramo da izvršioci teških krivičnih djela ne smiju ostati nekažnjeni samo zbog toga što su bliski vlasti“, rekao je Medojević i dodao da „onima koji su učestvovali u švercu cigareta i sličnim nelegalnim aktivnostima iz 1992. godine, sada već polako zastarijevaju ta krivična djela“.

U DF-u smatraju da je za reformu crnogorskog pravosuđa veoma važan i reizbor sudija i tužilaca.

Duško Marković, ministar pravde

„Mi smo tražili da ministar pravde, kao parekselans političko lice, ne bude član Sudskog savjeta, što je neprihvatljivo za kolege iz DPS-a i SDP-a“, kazao je Medojević

„Među crnogorskim sudijama i tužiocima ima ogroman broj poštenih i profesionalnih ljudi, ali ne želimo da zatvaramo oči pred činjenicom da postoje i oni drugi, koji su okaljali svoju profesiju, i za koje sumnjamo da su na platnom spisku organizovanog kriminala i ogrezli u korupciji“, naveo je Medojević.

On je kazao da u Crnoj Gori, zbog stalnosti sudske funkcije i nespremnosti Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca, do sada nije bilo slučajeva razrješenja ili pokretanja disciplinskih postupaka prema sudijama i tužiocima koji nijesu radili svoj posao kako treba.

„Zbog toga smatramo da je ta mjera, koja ima elemente lustracije, potrebna Crnoj Gori, ali ni to nije prihvaćeno. Vladajuća većina očigledno ne želi da se odrekne političkog uticaja na ključne poluge u funkcionisanja crnogorskog pravosuđa“, kazao je on.

Vlast je, kako je naveo, zbog toga od VK tražila da se izjasni da, pored dvotrećinske većine za članove Sudskog savjeta, predsjednika Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i članove ustavnog suda, treba raditi na takozvanom deblokirajućem mehanizmu, odnosno na smanjenju potrebne većine.

„U DPS-u i SDP-u još nije sazrela politička volja da se naprave ključne refornme u cilju efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je očekivano, jer imaju snažan motiv da ne dozvole formiranje snažnih nezavisnih institucija koje bi mogle da se bave poslovima koje su oni radili posljednjih 20 godina“, smatra Medojević.

On je kazao da su to temeljni principi na kojima DF insistira, i oko kojih ne može biti kompromisa sa vladajućom većinom.

Na pitanje da li će, s obzirom na negativan stav vladajuće većine, predstavnici DF-a nastaviti da učestvuju u radu Ustavnog odbora, Medojević je kazao da će Predsjedništvo tog političkog saveza zauzeti stav o tome.

On je naglasio da se ne radi o uscjenjivačkim stavovima DF-a, nego o neophodnim reformskim predlozima.

Komentarišući medijske navode da je rukovodstvo DPS-a, uoči parlamentarnih izbora u oktobru, dogovorilo da novcem iz budžeta obezbijedi zapošljavanje isključivo svojih članova i simpatizera kako bi se obezbijedilo što više glasova na izborima, Medojević je kazao da to nije ništa novo.

“Bilo bi vrlo interesantno provjeriti ko je 2008. godine potpisao podršku kandidatu DPS-a na predsjedničkim izborima. Vidjećete vrlo interesantna imena u Pljevljima koja su potpisala kandidaturu Filipa Vujanovića.

Medojević nije želio da kaže o kojim se imenima radi, nego je predložio novinarima “da iskoriste svoje istraživačke kapacitete i saznaju o kojim se imenima radi”.

“Da ne bude da ja otkrivam nekakve bezbjednosno-interesantne informacije i kršim zakon, zadržaću se na ovome”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: