Gelbard: Milošević je pokušao puč u Podgorici

"U jednom trenutku otkrili smo da Milošević šalje vojsku željeznicom iz Srbije u Crnu Goru da pokuša da svrgne vladu ovdje u Podgorici"
215 pregleda 135 komentar(a)
Đukanović, Bulatović i Milošević, Foto: Arhiva Vijesti
Đukanović, Bulatović i Milošević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.02.2013. 09:05h

Nekadašnji američki izaslanik za primjenu Dejtonskog sporazuma Robert Gelbard otkrio je da je Slobodan Milošević pokušao da tokom sukoba sa Milom Đukanovićem iskoristi vojsku Jugoslavije za obaranje Vlade Crne Gore, prenosi radio Antena M.

Gelbart je to saopštio u emisiji "Živa istina" koja će biti emitovana večeras na Atlas televiziji.

"Otkriću nešto što nikada prije nije otkriveno. U jednom trenutku otkrili smo da Milošević šalje vojsku željeznicom iz Srbije u Crnu Goru da pokuša da svrgne vladu ovdje u Podgorici. Pogledali smo mapu i shvatili smo da jednim malim dijelom pruga prolazi kroz jedan mali dio Bosne. Nazvao sam generala Veslija Klarka u Briselu i dao sam mu informaciju koju smo posjedovali. Oni su provjerili našu informaciju i poslali su trupe u taj dio bosanske teritorije, blokirali su prugu da bi spriječili vojsku da dođe u Crnu Goru".

Gelbard je kategorički demantovao tvrdnje Momira Bulatovića da mu je taj američki diplomata na sastanku u Vili Gorica 8. januara 98. ponudio 2 miliona dolara za mirnu predaju funkcije predsjednika države Milu Đukanoviću:

"To je laž. Nikad mu nijesam ponudio centra, nikad mu nijesam ponudio eura, nikad mu nijesam ponudio feninga. Nijesam mu ponudio, uopšte, nikakav novac; i moja mu vlada nije nudila novac. Ono što sam mu rekao bilo je - rezultat izbora je jasan, Đukanović je pobijedio, Vi ste izgubili – morate otići! Tačka!"

Inače, Gelbart se ranije u više navrata pozitivno izjašnjavao o Milu Đukanoviću. Početkom 2011. godine je kazao da SAD Đukanovića doživljavaju kao heroja koji je Crnoj Gori donio nezavisnost i demokratske principe.

Nakon Đukanovićevog povlačenja krajem 2010, Gelbard je kazao da ga lično jako dobro poznaje i svakako razumije, te da smatra da nije lako tako dugo biti u važnoj liderskoj poziciji i da razumije da želi da se bavi drugim stvarima.

Bonus video: