Medojević: Predlog izmjena Zakona o Sudskom savjetu će ući u anale beščašća države

„Sve treba riješiti političkim dogovorom u interesu države, a ne poltičkom trgovinom“, kazao je Medojević i naglasio da je neophodan širok društveni dijalog
56 pregleda 3 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (YouTube)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.06.2018. 17:51h

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenili su u parlamentu da su izmjene Zakona o Sudskom savjetu jedino rješenje za deblokadu ove značajne grane vlasti, dok iz opozicije smatraju da se tim predlozima krši Ustav kao najveći pravni akt države.

Izmjenama zakona predviđeno je da će članovima Sudskog savjeta biti produžen mandat do izbora novog sastava.

Time se, kako je obrazloženo, obezbjeđuje deblokada rada Sudskog savjeta čijim članovima ističe mandat 2. jula

Predstavnik Demokratskog fonta (DF) Nebojša Medojević kazao je u parlamentu da će Predlog izmjena Zakona o Sudskom savjetu ući u anale beščašća države.

„To što je predloženo predstavlja državni udar“, ocijenio je Medojević, ocjenjujući da se izmjene protivustavne.

On je kazao da država koja nema slobodne i fer izbore i koja hapsi političke neistomišljenike, lidere pojedinih političkih partija, ne može da ima demokratske institucije.

„Sve treba riješiti političkim dogovorom u interesu države, a ne poltičkom trgovinom“, kazao je Medojević i naglasio da je neophodan širok društveni dijalog.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković rekla je da se u Skupštini ruši Ustav kao najveći pravni akt i temelj države.

„Poštovanje temelja država počev od Ustava pa preko svih zakona, označava vladavinu prava“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da u Ustavu Crne Gore piše da je mandat Sudskog savjeta četiri godine i da je ta norma jasna.

Vuksanović Stanković je ukazala da u predloženim odredbama Zakona piše da predsjednik i članovi Sudskog savjeta, kojima ističe mandat, nastavljaju da obavljaju dužnost do izbora novog sastava Savjeta.

„Ovo je klasičan primjer kako zakon koji je niži pravni akt od Ustava derogira Ustav države. Ovdje ne može biti govora ni od kakvoj nuždi koja zakon mijenja, nego sili koja zakon mijenja“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da mišljenje Venecijanske komisije ne obavezuje, pogotova „one koji vjeruju i koji imaju znanje“.

Predstavnik Kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partija Andrija Popović kazao je da će poslanici te dvije partije podržati izmjena Zakona o Sudskom savjetu.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković rekao je da je ovo najbolje rješenje u datim okolnostima.

"Poslužili smo se i međunarodnim znanjem i ove izmjene treba podržati", kazao je Vuković.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić pitao je zašto nijesu stavljeni na glasanje predlozi za Sudski savjet, nego se čeka zadnji trenutak.

„Nijesu ni stavljeni na glasanje izbor članova Sudskog savjeta. Imali ste u parlamentu četiri petine. Zašto se čeka, 4. jula ističe mandat da se mijenja zakon“, rekao je Krivokapić.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović je kazao da je ovo težak dan za Crnu Goru.

"Ovim izmjenama udara se u temelje i bezbjednost Crne Gore", rekao je Bulatović, ocjenjujući da VK zastupa političke interese geopolitičkih sila.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić kazao je da poslanici imaju obavezu da obezbijede nesmetano funkcionisanje jedne značajne grane vlasti.

"Predloženo rješenje je jedino moguće u ovoj situaciji jer se onemogućava trajna blokada rada Sudskog savjeta, odnosno blokada državnog sistema", rekao je Nikolić.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je upitao šta će se desiti ako neko od članova Sudskog savjeta u narednih deset dana podnese ostavku.

"Zašto nije došlo do pokušaja glasanja članova Sudskog savjeta. Žurilo se Vladi da neustavnim rješenjem ruši poredak", kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se usvoji predloženo rješenje, po istom osnovu bi se mogao produžiti mandat poslanicima, predsjednicima Crne Gore, Vrhovnog suda, Vrhovnom državnom tužiocu.

Bonus video: