Albanske stranke pored referenduma da traže i izmjene Izbornog zakona

Bardhi je rekao da bi uslov za eventualnu podršku Vujanoviću na izborima 7. aprila trebalo da bude i revizija izbornog zakonodavstva
11 komentar(a)
Mehmed Bardhi, Foto: Savo Prelević
Mehmed Bardhi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.02.2013. 08:36h

Albanske stranke podršku predsjedničkom kandidatu Filipu Vujanoviću, osim održavanja referenduma u Tuzima, treba da uslove i izmjenom Izbornog zakona, kako bi ta manjina imala više mandata u Skupštini, smatra predsjednik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi.

On je naveo da nije pozivan na sastanke koje su predstavnici Demokratske partije socijalista imali sa liderima albanskih stranka.

"Onaj ko je to organizovao mene nije zvao, jer je sigurno dobro znao šta ću da kažem. Od 1997. godine, imam ne obećanje, nego potpis premijera Mila Đukanovića da će Tuzi dobiti status opštine. Ne znam šta sada ima da se priča i raspravlja, i ko sada treba još da se dogovara o tome", kazao je Bardhi Danu.

On je rekao da bi uslov za eventualnu podršku Vujanoviću na izborima 7. aprila trebalo da bude i revizija izbornog zakonodavstva, odnosno, kako je naveo, vraćanje stečenih prava Albancima u Crnoj Gori.

"Potrebno je istaći da albansko pitanje u Crnoj Gori ostaje otvoreno. Najveću odgovornost za to snosi vlast. Uspostavljanje dijaloga za dugoročno rješavanje crnogorsko-albanskih odnosa treba da bude uslovljeno potrebom da se Albancima prije svega vrate stečena prava, koja nam je oduzela politička većina", pojasnio je Bardhi.

On je naveo da albanski politički subjekti treba da budu potpuno jedinstveni u ostvarivanju zahtjeva koji se tiču poboljšanja statusa tog naroda u Crnoj Gori.

"Potrebno je da svi predsjednički kandidati jasno i glasno kažu šta je to što nude, kakav je njihov program, da bi mogli da se na osnovu njega odredimo. To je standard koji postoji u svim razvijenim i demokratskim zemljama ne znam što je problem da se primijeni i u Crnoj Gori", rekao je Bardhi.

Bonus video: