Bulatović: Krupnih riba ima i među ministrima

Funkcioner Demokratskog fronta smatra da će Đukanović usporavati pregovore sa Briselom
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 16:56h

Vlada Crne Gore i Demokratska partija socijalista (DPS) nemaju volje da uđu u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zbog čega će Crna Gora imati problema tokom pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, (EU) u toj oblasti, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović.

Predsjednika Odbora za antikorupciju smatra da Vlada Mila Đukanovića i ne želi brzinu usvajanja evropskih standarda.

„Skrining se za poglavlja 23 i 24 završava na jesen ove godine, što znači da će biti veoma teško očekivati od aktuelne vlasti vidljive pomake na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Glavna prepreka je to što DPS nema volju, a posebno ne ova Vlada“, ocijenio je Bulatović.

Prema njegovom mišljenju takvo ponašanje Vlade je potpuno razumljivo zbog veza krupnih političkih figura sa ljudima iz krugova organizovanog kriminala, „posebno onih na visokom nivou“.

„Brisel danas traži hapšenje krupnih riba. To bi trebalo da znači da se neki ministri u Vladi podvrgnu posmatranju, a da ne govorim o nekim bivšim i aktuelnim gradonačelnicima. Tako da nas očekuje veoma teška borba na tom putu, a Odbor za antikorupciju, na čijem sam čelu, bi trebalo da reprezentuje skupštinu na pravi način u smislu da bude mehanizam koji će manifestovati kontrolnu ulogu u borbi protiv korupcije“, rekao je Bulatović.

Navodeći da će se truditi da to i ostvari, on je upozorio da će u radu odbora biti ograničavajućih faktora, koji se odnose na pristup tajnim podacima članova tog skupštinskog tijela. On tvrdi da će poseban problem biti odnos predstavnika vlasti i opozicije u odboru. Bulatović smatra da politička volja, upornost, pristup tajnim podacima mogu donijeti konkretne rezultate u radu Odbora i podstaći bolju saradnju državnih organa, naročito policije, tužilašta i sudstva, ali i da efiksano i kvalitetno rade svoj posao

„Treba imati u vidu da je DPS specijalno u ovom odboru obezbijedio odnos osam naspram pet u članstvu. Obezbijedili su komotnu većinu, što znači da ne žele da se igraju zaključcima, koji nijesu bitni. Bitno je ono što će biti predmet rasprave“, rekao je Bulatović.

Komentarišući ustavne promjene u dijelu pravosuđa, koji je preuzela Skupština, Bulatović je rekao da one jesu važne, te da ih, osim u oblasti nezavisnosti tužilaštva i pravosuđa, treba sprovesti i u onim poglavljima koja je pokrenula opozicija.

„Ono što opozicija i grupacija kojoj ja pripadam pokrećemo se ne zove uslovljavanje, to je poziv za dijalog. Ako je premijer Đukanović rekao 'Evo ruke', evo prilike da na djelu pokaže može li ruka biti pružena“, kazao je Bulatović.

On tvrdi i da pa pitanja identiteta nijesu tabu tema, ističući da je opozicija pokrenula ta pitanja ne da bi mijenjala stvarnost, nego da stvarnost ugradi u Ustav.

„Nije traženo da se mijenja zastava, niti da se briše crnogorski jezik kao službeni, nego da se uvaži realnost sa popisa. Mislim da je to moguće, ali ako me pitate da li vjerujem da će to da se ostvari-veoma teško, jer vlast želi podjele“, zaključio je Bulatović.

Galerija

Bonus video: