Ništa od izbora u Andrijevici?

Upravni sud je ranije poništio odluku SO Andrijevica kojom je u julu 2011. glasovima odbornika DPS-a razriješen Radenović prije isteka mandata
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 20:18h

Odluka predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o raspisivanju lokalnih izbora u Andrijevici za 9. mart, mogla bi biti stavljena van snage ako Upravni sud u narednih nekoliko dana usvoji žalbu SNP-a na odluku Skupštine opštine Andrijevica o skraćenju mandata.

To u praksi znači da izbori u toj opštini ne bi bili održani, jer je SNP podnio tužbu kojom je osporio odluku Vujanovića o raspisivanju prijevremenih lokalnih izbora u Andrijevici.

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović rekao je “Vijestima” da bi tome trebalo da prethodi poništavanje ranijih odluka po tužbi te partije, koje se odnose na razrješenje predsjednika lokalnog parlamenta Veselina Radenovića koji je iz SDP-a prešao u koaliciju Bolja Crna Gora.

“Radenović je nezakonito razriješen prije isteka mandata, jer je sjednica sazvana suprotno zakonu i Poslovniku Skupštine opštine i to je prva presuda koju očekujemo ovih dana. Donošenjem te presude slijedi odlučivanje o našim dugim tužbama oko izbora Zvonka Vukovića za predsjednika Skupštine, nakon čega slijedi i poništenje odluke o skraćenju mandata, koja je usvojena na sjednici koju je sazvao nezakonito izabrani Vuković”, rekao je Gošović.

On je naveo da je nezakonitost odluke o smjeni Radenovića za posljedicu imala nezakonitost svih ostalih odluka, uključujući i onu o skraćenju mandata, a na osnovu koje je Vujanović raspisao izbore.

Upravni sud je ranije poništio odluku SO Andrijevica kojom je u julu 2011. glasovima odbornika DPS-a razriješen Radenović prije isteka mandata. Sud je potom poništio odluku o imenovanju Vukovića za predsjednika lokalnog parlamenta.

Gošović je rekao da je Klub odbornika te partije u Andrijevici “podnio tužbu za poništenje odluke predsjednika Crne Gore o raspisivanju izbora”, te da je po toj tužbi spor kod Upravnog suda.

“Ta tužba je podnesena krajem prošlog mjeseca i po tom redosljedu stvari sud bi trebalo da odlučuje nakon što se sprovede postupak odlučivanja po ranijim tužbama, koje su prethodile odluci predsjednika o raspisivanju izbora. To je potupak koji poznaje Zakon o upravnim sporovima. Tužbom je osporena odluka predsjednika i ona može biti usvojena samo, ako prethodno budu poništene ranije odluke SO Andrijevica”, rekao je Gošović.

On je pojasnio da ako nema odluke o skraćenju mandata, nema ni osnove za raspisivanje izbora, jer su u pitanju prijevremeni izbori.

“Ako se usvoji tužba u odnosu na ranije odluke, posljedice će biti da se poništi i odluka o skraćenju mandata. Samim tim neće biti mogućnosti da se pravno održi odluka predsjednika Crne Gore o raspisivanju izbora, jer će biti poništen onaj pravni osnov, odnosno odluka o skraćenju mandata na osnovu koje je i predsjednik Crne Gore raspisao izbore”, zaključio je Gošović.

Bonus video: