Lekić: Prirodno je da me podrže svi opozicionari

Nakon odluke Glavnog odbora SNP-a, Miodrag Lekić izjavio da cijeni svaki iskreni potez
83 pregleda 87 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2013. 08:45h

Lider Demokratskog fronta i nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima Miodrag Lekić ocijenio je da je prirodno da sve autentične opozicione snage podrže opozicionog kandidata na izborima za šefa države 7. aprila.

On je, komentarišući stav Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), prema kojoj je na predlog lidera te stranke Srđana Milića jednoglasno odlučeno da SNP podrži Lekića, rekao da cijeni svaku iskrenu podršku svojoj kandidaturi.

“Razumije se, ja cijenim svaku iskrenu podršku mojoj kandidaturi. Na meni je da opravdam sve šire raspoloženje za izbor koji bi doveo do vraćanje autonomnosti i dostojanstva državnim institucijama, u ovom slučaju institucije predsjednika države”, rekao je Lekić “Vijestima”.

On je istakao da je očigledno da građani “sve više uočavaju da bi pobjeda opozicionog kandidata bila pobjeda demokratije u Crnoj Gori”.

“Zato je i prirodno da sve autentične opozicione snage podrže opozicionog kandidata koji bi izražavao kulturu državnog jedninstva, uspostavljanje pravne države i borbu za dekriminalizaciju crnogorskog društva. Vjerujem da odluka SNP-a predstavlja i doprinos razvoju crnogorskog društva upravo u tom pravcu”, zaključio je Lekić.

Nakon višesatne sjednice GO SNP-a, na kojoj je usvojena odluka da Milićeva partija podrži Lekića na aprilskim predsjedničkim izborima, medijima nije saopšteno šta će podrška konkretno podrazumijevati.

Milić je desetak dana uoči jučerašnje sjednice GO, u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti najavio da će njegova partija podržati Lekića kao nezavisnog kandidata, pojašnjavajući tada da postoji odgovornost najjače opozicione partije da stane iza onog koji može da obezbijedi da se pobijedi kandidat Demokratske partije socijalista (DPS).

“To lično smatram i stav da je to gospodin Lekić zastupaću na sjednici Glavnog odbora”, kazao je tada Milić.

On je najavio i usvajanje predloga mjera i strategija SNP-a u vezi sa predsjedničkim izborima, koja će uključivati aktivnosti na organizaciji sastanaka u svim mjesnim odborima partije što, prema mišljenju Milića, podrazumijeva autonomno vođenje kampanje.

On je tada rekao da bez obzira na sve što se dešavalo, SNP mora da obezbijedi postizanje cilja, odnosno da za predsjednika Crne Gore bude izabran kandidat koji će obezbijediti da se konačno započne proces ustanovljavanja novog sistema vrijednosti.

Još je neizvjesno i da li će se na izborima kandidovati lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović

Za sada je izvjesno da će Lekićevi protivkandidati na aprilskim izborima biti Filip Vujanović, kojeg je kandidovao DPS, ali bez podrške SDP-a zbog sporenja oko ustavnosti, kao i Rade Bojović, ispred političkog kluba Pravedna Crna Gora.

Još je neizvjesno i da li će se na izborima kandidovati lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, jer je rukovodstvo te partije odložilo odluku o predsjedničkoj kandidaturi Pajovića, kako bi prvo utvrdili finansijske mogućnosti za ulazak u kampanju.

Odluka o ulasku Pajovića u predsjedničku trku trebalo bi da bude poznata danas.

Mogućnost da ima svog kandidata, odnosno kandidatkinju, najavio je i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

Juče nije bilo moguće saznati da li se na sjednici GO SNP-a raspravljalo o načinu izlaska te partije na lokalnim izborima u Nikšiću.

Prikupljanje potpisa počinje danas

Građani Crne Gore moći će od danas u prostorijama opštinskih izbornih komisija da daju potpise podrške za predsjedničku kandidaturu Miodraga Lekića.

Državna izborna komisija (DIK) odredila je da je za predsjedničku kandidaturu neophodno obezbijediti 7.710 potpisa građana.

Ranije je najavljeno da bi danas trebalo da počne i prikupljanje potpisa za drugog nezavisnog kandidata Rada Bojovića.

Galerija

Bonus video: