Haradinaj: Status Crnogoraca bio bi riješen ranije da nisu tretirani u paketu sa Srbima

„Znam da stvari idu u pravcu rješenja tog problema i da Crnogorci dobiju konstitutivna prava“
19 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ažurirano: 01.02.2013. 18:19h

Uskoro će biti riješen status Crnogoraca na Kosovu, najavio je u emisiji Živa istina, na Atlas televiziji Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova i kandidat da naslijedi Hašima Tačija na toj funkciji.

On ističe da dijalog sa Srbijom nepovratno vodi prestanku uticaja Beograda na sjeveru te države, razumije nezadovoljstvo Srba, ali ističe da je pametno razmišljati o budućnosti, umjesto robovanja prošlosti.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da će položaj Crnogoraca u toj državi uskoro biti riješen.

„Znam da stvari idu u pravcu rješenja tog problema i da Crnogorci dobiju konstitutivna prava“, tvrdi Haradinaj.

Haradinaj smatra da bi status Crnogoraca na Kosovu bio odavno definisan da nijesu tretirani u paketu sa Srbima i tako ostali bez svojih mjesta u Skupštini, Vladi i Ustavu Kosova. Za Haradinaja je, međutim, najvažnije:

„Osjećanja naroda Kosova prema Crnoj Gori veoma su pozitivna“, saopštio je Haradinaj.

Nekadasnji premijer Kosova nema dileme šta će biti ishod dijaloga Tači - Dačić:

“Zna se kuda ide ovaj proces. Ide prema raščišćavanju odnosa Srbije sa Kosovom. Ne može Srbija u aprilu, kada bude odlučivano o datumu početka pregovora, zadržati ulogu koju sada ima na sjeveru Kosova“, kategoričan je Haradinaj.

Napominje da su integracije nasušna potreba i Kosova, a ne samo Srbije, s tim što Priština, po Haradinajevom mišljenju, ima daleko više vremena, pa poručuje:

“Mi ne držimo Srbiju, Srbija drži samu sebe“, poručio je Haradinaj.

Na tvrdnje da Srbi na jugu Kosova žive kao u koncentracionim logorima, Haradinaj odgovara:

„Ako si Srbin na Kosovu – malo si ljut, nijesi najraspoloženiji građanin Kosova“, kaže Haradinaj.

A na podsjećanje da ga, uprkos oslobađajucoj presudi Haškog tribunala, srpska javnost i dalje doživljava kao odgovornog za zločine na području Dukadjđina i osnivača “Crnih orlova“ , te da je 40-ak svjedoka protiv njega naprasno nestalo ili ubijeno, Haradinaj kaže:

„Ako je vaš izbor da živite sa lažima, ne mogu da vam pomognem – živite“.

Na sumnje da se može uzdržati od revanšizma prema Srbima, s obzirom na to da je u ratu sa srpskim snagama izgubio dva brata, Ramuš Haradinaj kaže da je sa smrću računao svako ko je uzeo pušku da se bori za slobodu Kosova:

„To je bio naš izbor u to vrijeme. Vrijednost slobode je najveća“, poručio je Haradinaj.

Ramuš Haradinaj smatra koncept Velike Albanije prevaziđenim, a ideju o razmjeni teritorije južne Srbije za sjever Kosova neralnom. Zato poručuje Albancima iz Preševske doline da nastave da učestvuju u političkom životu Srbije.

U Živoj istini Haradinaj je potvrdio da je nedavno razgovarao sa Tačijem o namjeri da ga naslijedi na mjestu premijera Kosova.

„Nije odlučeno još, ne mogu da najavim u kom smjeru će ići. Nijesam toliki optimista. Ja sam ponudio promjenu Vlade, ali i promjenu politike, ne nastavak sadašnje“, zaključio je Haradinaj.

Bonus video: