Pozitivna predlaže da se državni tužilac bira u parlamentu

“Ponuđeni amandman koji je predložila Vlada nije prihvatljiv za Pozitivnu jer smo u posljednje tri godine imali negativnu kadrovsku selekciju u pravosuđu”, kazala je Jasavić
2 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.01.2013. 14:25h

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kazala je da će se ta partija zalagati da se predsjednik Vrhovnog suda, državni tužilac, članovi Sudskog savjeta i sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu.

Jasavić, koja smatra da je pitanje ustavnih promjena od velikog značaja, kazala je da za Pozitivnu nije prihvatljivo rješenje da se predsjednik Vrhovnog suda bira van parlamenta.

“Ponuđeni amandman koji je predložila Vlada nije prihvatljiv za Pozitivnu jer smo u posljednje tri godine imali negativnu kadrovsku selekciju u pravosuđu”, kazala je ona i dodala da se dvotrećinskim izborom od strane Sudskog savjeta, ne može sprovesti princip podjele vlasti i međusobodne kontrole koji je deklamovan i proklamovan Ustav.

Govoreći o izboru državnog tužioca, poslanica Pozitivne je kazala da to vrlo važna materija jer je Državno tužilaštvo ključni organ u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcija:

“Slabi i skromni rezulatati na ovom polju, što potvrđuje i nezavršena istraga povodom krivične prijave za političku korupciju u Nikšiću potvrđuje da se ova materija mora detaljnije Ustavom razraditi te tužilac birati dvotrećinskom većinom.”

Prema njenim riječima, Pozitivna će se zalagati da tužilačka funkcija bude stalna i da se sastav tužilačkog savjeta uzdigne sa zakonskog na ustavni nivo.

Jasavić je kazala i da je Pozitivnoj prihvatljivo rješenje koje je predloženo amandmanima da poslanici više ne budu dio Sudskog savjeta već ugledni pravnici koje će predlagati parlamentarne partije.

"Što se tiče ministra pravde smatramo da bi trebalo da bude u Savjetu jer predstavlja izvršnu vlast”, dodala je Jasavić.

U pogledu izbora sastav Sudskog savjeta, ona je kazala da predlažu novinu koja se odnosi na to da advokatska komora predlaže jednog člana uglednog pravnika i da on ne bude advokat.

“Ovo je vrlo važno jer advokatura takođe predstavlja zanemarenu granu pravosuđa, a smatramo da je vrlo važno da svi činioci u samom pravosuđu budu akteri prilikom izbora sudija i vršenja nadležnosti sudskog savjeta.”

Pozitivna će se, kako je dodala, zalagati da sudije Ustavnog suda bira parlament sa dvije trećine i to po tri na predloge predsjednika, Sudskog savjeta i nadležnog radnog tijela Skupštine.

"Na ovaj način može se izbjeći politizacija Ustavnog suda, koji po Ustavu i zakonu ima vrlo značajne ingerencije”, navela je Jasavić I dodala: “Ovo je važno jer u našoj praksi imamo situaciju da je predsjednik državbe vezan za partijske interese partije koju predstavlja, u slučaju da predloži kandidate koji su bliski toj partiji može se desiti da se štite od strane ustavnog sudu više partijski interesi nego principi ustavnosti i zakonitosti".

Ukoliko bude prihvaćeno da se mandat sudijama Ustavnog suda poveća sa devet na 12 godina, Pozitivna će se, kazala je ona, zalagati da sudije nemaju pravo na obnovu mandata.

Jasavić je ponovila da vjeruje kako će Pozitivna imati predsjedničkog kandidata za izbore u aprilu.

Bonus video: