DPS pregovara sa Albancima: Referendum u maju ako podrže Vujanovića

Konačna odluka zavisiće od podgoričkog odbora koji treba da usaglasi dinamiku raspisivanja referenduma
74 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 08:43h

Referendum za punopravnu opštinu Tuzi mogao bi biti održan istovremeno sa predsjedničkim izborima ili u maju, saznaju “Vijesti”.

Na sastanku potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića sa čelnicima Force i Demokratske partije Nazifom Cunguom i Fatmirom Đekom načelno je dogovoreno da se referendum održi prije maja.

Ipak, konačna odluka zavisiće od podgoričkog odbora koji treba da usaglasi dinamiku raspisivanja referenduma.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” uključenim u pregovore, Marović je poručio da je DPS spremna za organizovanje referenduma, te da nema potrebe da se zbog toga dižu tenzije u vladajućoj koaliciji.

“Rukovodstvo stranke je dalo načelnu podršku referendumu, a čelnici albanskih stranaka upućeni su na političkog direktora Tarzana Miloševića i šefa podgoričkog DPS-a Vladana Vučelića, koji treba da usaglase detalje i proceduru.

Albancima je poručeno da u DPS-u postoji volja da se izađe u susret njihovim zahtjevima, ali da se očekuje i da Albanci na predsjedničkim izborima podrže predsjedničkog kandidata DPS-a Filipa Vujanovića”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Mora se ispoštovati zakonska procedura

Datum održavanja konsultativnog referenduma o statusu opštine Tuzi nije određen, jer se prvo mora ispoštovati zakonska procedura, kazali su predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) i albanskih stranaka.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je da postoji jasna procedura prema kojoj Tuzi mogu dobiti status opštine, i da će ta stranka to ispoštovati.

„Trudićemo se kako smo obećali, ne uslovljavajući to nikakvim potezima koji su u vezi sa predsjedničkim izborima, da ispoštujemo proceduru i volju građana Malesije“, kazao je Milošević novinarima u parlamentu.

Odgovarajući na pitanje da li se referendum o statusu opštine Tuzi može očekivati u terminu održavanja predsjedničkih izbora, Milošević je rekao da će datum odrediti predstavnici Glavnog grada i lokalnog parlamenta u Tuzima.

„Potrebno je da se ispoštuju odrđene pretpostavke za održavanje konsultativnog referenduma, da Gradska opština donese odluku o tome, da se uradi studija o opravdanosti“, rekao je Milošević.

"Da se ispoštuje volja građana"

Poslanik Force Genci Nimanbegu kazao je da su u toku razgovori sa predstavnicima DPS-a o održavnju referenduma u Tuzima, navodeći da vjeruje da će se brzo doći do optimalnog rješenja.

„Forca je u avgustu prošle godine inicirala izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, status opštine Tuzi je jedan od naših ključnih prioriteta i nadam se da ćemo brzo imati i konkretan datum za održavanje referenduma“, rekao je Nimanbegu.

On je kazao da građani Malesije i njihovi politički predstavnici treba da odluče kada se može održati referendum.

„Najbitnije u demokratiji je da se ispoštuje volja građana a referendum je prilika za to. Siguran sam to da će to biti pozitivna odluka“, naveo je Nimanbegu.

Upitan da li će Forca dovoditi u vezu održavanje referenduma u Malesiji sa podrškom predsjedničkom kandidatu DPS-a, Nimanbegu je kazao da se treba graditi partnerski odnos, i da ta pitanja nijesu uslovaljavanja već dijalog.

„To ne treba da se shvata na taj način, ali sigurno je da ćemo neke stvari požurivati“, dodao je on.

Đeka smatra da je važno što postoji volja u DPS-u za rješavanje pitanja statusa opštine Tuzi

Poslanik Demokratske partije Fatmir Đeka ponovio je da je koalicionim sporazumom predviđeno da manjinske stranke podrže predsjedničkog kandidata DPS-a.

„Naš zahtjev je i da se održi referendum u Malesiji, a sve to treba postići dogovorom uz poštovanje propisa“, rekao je on.

Đeka smatra da je važno što postoji volja u DPS-u za rješavanje pitanja statusa opštine Tuzi.

„To nam je značajno, jer dobro znamo da je dobar broj glasova u Malesiji osvojila lista koju je predvodio DPS, i bez te stranke taj referendum ne može da uspije“, precizirao je on.

Đeka je naveo da još nije određen datum za održavanje referenduma, i da će to zavisiti od procedure.

Bonus video: