"Zukorlić je politički šarlatan"

"Zukorlić hoće da bude i verski i politički lider Bošnjaka, ne samo u Srbiji nego i u drugim državama. To je paternalizam"
135 pregleda 42 komentar(a)
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.01.2013. 13:04h

Đukanović je u intervjuu Radiju Crne Gore označio kao "veoma neutemeljene" Zukorlićeve tvrdnje o tome da je on sa predsjednikom Bošnjačke stranke (BS) Rafetom Husovićem potpisao sporazum koji se navodno tiče statusa Sandžaka, kao i da crnogorska vlast s političkim ciljem deli Bošnjake u Crnoj Gori.

"To vidi samo Zukorlić iz Novog Pazara, a drugi to ne vide. To je političko šarlatanstvo. Zukorlić hoće da bude i verski i politički lider Bošnjaka, ne samo u Srbiji nego i u drugim državama. To je paternalizam", rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je kazao da su on i Husović ranije potpisali međustranačaki sporazum, u ime Demokratske partije socijalista i BS, ali ne u inostranstvu, što tvrdi Zukorlić, nego u Podgorici.

Taj sporazum, kako je Đukanović objasnio, tiče se unapređivanja manjinskih prava Bošnjaka u Crnoj Gori, a ne Sandžaka, koji i nije teritorijalno administrativna i politička jedinica.

Demokratska partija socijalista (DPS) negirala je tvrdnje muftije Islamske zajednice Srbije Muamera Zukorlića da je predsjednik Vlade Milo Đukanović sa predsjednikom Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem 2006. godine potpisao Sporazum prema kojem dvije partije Sandžak vide kao prekograničnu regiju.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji objavio je tekst Sporazuma koji su u martu 2006. potpisali Đukanović i Husović, a u kojem se navodi da DPS i BS vide Sandžak kao prekograničnu regiju.

“Nijesu istinite tvrdnje muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da je potpisani Sporazum o saradnji DPS i BS tajni dokument, već naprotiv. Riječ je o dokumentu čiji su principi sastavni dio Ustava Crne Gore. Takođe je netačno da je bilo riječi o bilo kakvom prekrajanju granica, što je u Sporazumu eksplicitno naglašeno”, navodi se u reagovanju DPS-a.

Kao što je, kako se navodi, “objavljivanjem teksta Sporazuma o saradnji Zukorlić sam demantovao svoju tvrdnju da je dokument potpisan van granica Crne Gore, na isti način je demantovao i tezu o prekrajanju granica”.

“Naime, dio teksta u kome se pominje Sandžak glasi: 'Primjena Evorpske povelje o lokalnoj samoupravi u dijelu najvećih standarda kao uslov ravnomjernog ekonomskog razvoja Crne Gore. U tom kontekstu Sandžak vidimo kao multietničku, multikonfesionalnu i multikulturalnu prekograničnu regiju, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore'. Takođe, tekst Sporazuma sadrži datum i mjesto potpisivanja – Podgorica, 23.03.2006”, ističe se u reagovanju, uz napomenu da su netačne sve tvrdnje koje je iznio Zukorlić o Sporazumu.

Bonus video: