U Ženevi predstavljen izvještaj o ljudskim pravima u Crnoj Gori

Izvještaj je predstavio ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, koji je predvodio delegaciju Crne Gore
1 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Savo Prelević
Suad Numanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.01.2013. 19:52h

Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, u okviru drugog ciklusa Opšteg periodičnog pregleda o stanju tih prava u državama članicama Ujedinjenih nacija (UN), predstavljen je danas u Ženevi, a članice Savjeta za ljudska prava glasaće o njemu u četvrtak.

Izvještaj je predstavio ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, koji je predvodio delegaciju Crne Gore na sjednici Savjeta.

Numanović se, kako je saopšteno iz Vlade, osvrnuo na napore koje Crna Gora čini u cilju poštovanja ljudskih prava, i predstavio kokretne rezultate u prilog vidnom napretku u razvoju i izgradnji stabilnog normativnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda.

On je naglasio da je, u periodu od prethodnog Izvještaja, postignut veliki napredak u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

„Polazeći od strateškog opredjeljenja da kontinuirano unaprjeđuje vladavinu prava, pravni poredak i sistem zaštite prava i sloboda građana, u cilju približavanja punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, Crna Gora je obavila brojne obaveze u normativnom i institucionalnom smislu“, naveo je Numanović.

Prema njegovim riječima, taj napredak je u tijesnoj vezi i sa članstvom Crne Gore u UN, Savjetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, u kojima je Crna Gora ugovornica najvažnijih međunarodnih instrumenata u oblasti ljudskih prava.

Kako je saopšteno iz Vlade, u diskusiji koja je uslijedila nakon Numanovićevog izlaganja, predstavnici 54 države komentarisali su Izvještaj i postavljali konkretna pitanja ali i preporuke, šta Crna Gora treba u narednom periodu da uradi.

„Učesnici u raspravi pohvalili su napore Vlade na modernizaciji državnog i institucionalnog sistema za poštovanje ljudskih prava i uputile Crnoj Gori 126 preporuka, koje će vrnogorska delegacija sa Trojkom (SAD, Estonija i Mauritanija) u naredna dva dana usklađivati“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se pitanja učesnika u najvećoj mjeri odnosila na zaštitu od svih oblika diskriminacije, naročito osoba sa invaliditetom, manjinskih zajednica, romske, egipćanske i LGBT populacije, kao i na prava djeteta, rodnu ravnopravnost, borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Pitanja su se odnosila i na rješavanje statusa raseljenih i izbjeglih, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijske slobode, jačanje sistema pravosuđa i unapređenje uslova u zatvorima, a naglašena je je i potreba za daljim finansijskim i kadrovskim jačanjem kapaciteta Ombudsmana.

Bonus video: