Memorandum o saradnji ministarstava pravde Crne Gore i Francuske

Dodaje se da su sagovornici razmijenili mišljenja i o dinamici pregovora Crne Gore za članstvo u EU
0 komentar(a)
Duško Marković, Dominik Gazui, Foto: Gov.me
Duško Marković, Dominik Gazui, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.01.2013. 15:38h

Intenzivnu i uspješnu saradnju Crne Gore i Republike Francuske tokom 2012. godine moguće je dodatno unaprijediti u ovoj godini i to kroz konkretne projekte saradnje na ekspertskom nivou u oblasti pravosuđa, saglasili su se danas na sastanku potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković i ambasadorka ove zemlje u Crnoj Gori Dominik Gazui.

U saopštenju iz Markovićevog kabineta, navodi se da je jedan od prvih koraka ka navedenom cilju istaknuto je potpisivanje Memoranduma o saradnji dva ministarstva čiji je tekst već usaglašen i koji će ubrzo biti verifikovan potpisima ministara pravde dvije države.

„Memorandumom će se utvrditi prioritetna polja bilateralne saradnje dva resora i definisati modaliteti razmjene znanja i iskustava u oblasti pravosuđa. Marković je upoznao ambasadorku Francuske sa aktivnostima koje Vlada sprovodi na jačanju vladavine prava posebno se osvrnuvši na jačanje pravosudnog sistema u smislu njegove efikasnosti, nezavisnosti i pouzdanosti. I u tom smislu istakao je značaj rezultata postignutih u ovoj oblasti a u saradnji sa Francuskom, poput tvining projekta podrške implementaciji Zakonika o krivičnom postupku koji je uspješno okončan sredinom prošle godine. U tom kontekstu, iskazao je zadovoljstvo spremnošću Francuske da ponudi ekspertsku podršku u jačanju Centra za obuku nosilaca pravosudne funkcije i eventualnog transformisanja ovog centra u pravosudnu akademiju“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su sagovornici razmijenili mišljenja i o dinamici pregovora Crne Gore za članstvo u EU i naročito se osvrnuvši na poglavlja 23 i 24, ali i o ekonomskoj krizi koja nije zaobišla ni mnogo stabilnije ekonomonske sisteme poput francuskog.

Na sastanku je bilo riječi i o finalizaciji procesa analize pravosudne mreže u Crnoj Gori koja treba da ukaže na koji način će se ići u pravcu racionalizacije sudske mreže kako bi naše pravosuđe učinili efikasnim i racionalnim.

„Zaključeno je da će Crna Gora i Francuska nastaviti da sarađuju u oblastima od zajedniičkog značaja i u tom smislu ponovljen značaj što skorije posjete potpredsjednika Markovića Francuskoj“, kaže se u saopštenju koje potpisuje portparol Ana Radusinović.

Bonus video: