“Neuer Zuercher Zeitung”: Zbog Vujanovića neće pasti Vlada

Vjerovatnije je da neko od opozicionara uđe u vladu ukoliko je napusti Socijaldemokratska partija (SDP)
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Vesko Belojević
Filip Vujanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.01.2013. 12:09h

Razmimoilaženja oko predsjedničke kandidature Filipa Vujanovića neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji niti će zbog toga pasti vlada, ocijenjeno je u analizi švajcarskog dnevnika “Neuer Zuercher Zeitung”.

Švajcarski dnevnik navodi da, zbog razjedinjenosti, crnogorska opozicija neće profitirati od nesloge u vladajućoj koaliciji, već da je vjerovatnije da neko od opozicionara uđe u vladu ukoliko je napusti Socijaldemokratska partija (SDP).

“Čak i ako SDP, zbog svađe oko predsjedničkog kandidata, odluči da izađe iz vladajuće koalicije, to ne bi trebalo da izazove pad vlade. Politički posmatrači su ubijeđeni, da bi u tom slučaju ekspresno jedna druga partija bila na usluzi i tako se makar malo nasladila na koritu državne ispaše. U tom smislu se suška o SNP-u”, navodi se u tekstu Tomasa Fustera “Neodljepljivo vezani za fotelju”.

Komentarišući raspravu o ustavnosti kandidature aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića, Fuster ističe da Vujanović ulazi u izbornu trku pod hipotekom nepoštovanja Ustava.

Švajcarski dnevnik navodi da aktuelni šef države nema problem samo sa Ustavom, koji ne predviđa treći predsjednički mandat, već da će mu kampanju dodatno otežati optužbe koalicionih partnera zbog odnosa prema državnim simbolima.

“Posebno iritantna činjenica za DPS mora da bude to što se se njen najbitniji koalicioni partner iz peta upinje protiv Vujanovićeve kandidature i pri tome ne pominju samo pravne razloge”.

Podsjećajući da je Vujanović čitavu deceniju na najvišim funkcijama u državi, Fuster ističe da aktuelni šef države ima izgledne šanse za još jedan mandat. Prema njegovom mišljenju, crnogorska opozicija vjerovatno neće izvući korist od nesuglasica u vlasti, jer ni sama nije načisto sa koliko će kandidata izaći na izbore.

“Još je nejasno, da li će se opozicija ipak usaglasiti oko imena zajedničkog kandidata. Do sada je samo nekadašnji šef diplomatije Miodrag Lekić u ime vodeće opozicione grupacije pokazao interesovanje za predsedničku funkciju. Lako mu se može desiti da do predsjedničke fotelje ne dođe, jer Vujanović je, po svim anketama, ipak najpopularniji političar u Crnoj Gori”, navodi se u analizi švajcarskog lista.

Bonus video: