Kome je Crna Gora uvela "ničim izazvane" sankcije

Ne prodajte luksuznu robu Korejcima, ne kupujte dijamante sa Obale Slonovače
10 komentar(a)
Odred sa zoljama, Somalija, Foto: AFP
Odred sa zoljama, Somalija, Foto: AFP
Ažurirano: 28.01.2013. 05:23h

Crna Gora ne smije prodavati Iraku tehnologije koje mogu doprinijeti daljem razvoju iranskog nuklearnog programa, investirati u naftnu industriju u Siriji niti prodavati luksuznu robu Sjevernoj Koreji.

Državni funkcioneri ne smiju primati u posjete zvaničnike Mjanmara, a građanima Crne Gore je zabranjeno da kupuju neobrađene dijamanate sa Obale Slonovače.

To je, između ostalog, dio mjera kojih se Crna Gora mora pridržavati kao članica Ujedinjenih nacija i kao kandidat za članstvo u Evopskoj uniji.

Tako je Vlada od 2006. godine uvela stroge sankcije desetinama država, za koje prosječan građanin Crne Gore čuje samo na otvaranju Olimpijskih igara.

Crna Gora je obavezna zamrznuti finansijska sredstava i ekonomske resurse osobama odgovornim za zloupotrebu državnih fondova Tunisa, kao i osobama povezanim sa njima

To se odnosi i na Povelju UN, po kojoj je Crna Gora obavezna sprovoditi mjere koje su usvojene na osnovu tog dokumenta. Većina mjera koje je Crna Gora donijela odnose se na embargo na naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke namjene.

Pa je tako zabranjena prodaja oružja Libanu, Eritreji, Liberiji, Gvineji, Obali Slonovače, Somaliji i Sudanu.

Osim toga, tim državama nije dozvoljeno prodavati "opremu za unutrašnju represiju", a pojedincima bliskim nedemokratkim režimima u tim državama Crna Gora je zabranila ulazak u zemlju i morala bi zamrznuti finansijska sredstava.

Crna Gora se mora pridržavati restriktivnih mjera koje je uvela EU prema Avganistanu. One se odnose na embargo na oružje, zamrzavanje fondova i ulazak u zemlju osobama osumnjičenim za terorizam.

Tu su i sankcije Savjeta bezbjednosti UN koje se odnose na pojedince koji su povezani sa talibanima i Al Kaidom.

Što se tiče Bjelorusije, Crna Gora se pridružila embargu EU, tako da bi pojedincima bliskim Aleksandru Lukašenku, ako ih otkrijemo u Crnoj Gori, bila zamrznuta sredstva.

Za Demokratsku Republika Kongo važi zabrana prodaje naoružanja, i to u odnosu na "nevladine entitete i pojedince" u toj državi, kao i zabrana ulaska i zamrzavanje finansijskih sredstava.

Crna Gora se mora pridržavati i duge liste strogih sankcija prema Sjevernoj Koreji - izvoz oružja, luksuznih roba, ali i za pružanje određenih usluga.

Vlada je prihvatila da sprovodi i "ciljani embargo na naoružanje" prema Iraku. Izvoz oružja je dozvoljen za Vladu te zemlje i međunarodne snage stacionirane u Iraku. Ali je zbog pustošenja muzeja i uništavanja spomenika drevne Mesopotamije tokom američke invazije na Irak, Crna Gora obavezna da prihvati "ograničenja u pogledu trgovine kulturnim dobrima" iz Iraka.

Za Siriju dodatno važi embargo na telekomunikacionu opremu kao i davanje "zajmova i pružanja finansijskih usluga" pojedincima bliskim režimu Bašara Al Asada.

Crna Gora je obavezna zamrznuti finansijska sredstava i ekonomske resurse osobama odgovornim za zloupotrebu državnih fondova Tunisa, kao i osobama povezanim sa njima.

Što se tiče regiona, i dalje je na snazi obaveza zamrzavanje finansijskih sredstava pojedinaca označenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Bonus video: