Objavljen tekst Sporazuma koji su potpisali Husović i Đukanović

Mešihat, je kako navode, Sporazum objavio "radi potvrde izjave glavnog muftije Muamera-ef. Zukorlića
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2013. 14:10h

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji objavio je na svom sajtu tekst Sporazuma koji su u martu 2006. godine potpisali predsjednik Vlade Milo Đukanović i predsjednik Bošnjačke Stranke Rafet Husović.

Mešihat, je kako navode, Sporazum objavio "radi potvrde izjave glavnog muftije Muamera-ef. Zukorlića date Atlas televiziji u emisiji „Živa istina“ da je aktuelni predsjednik Vlade Republike Crne Gore Milo Đukanović 23.03.2006. godine, u svojstvu predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore, sa predsjednikom Predsjedništva Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem potpisao Sporazum, koji je prethodio pristanku Bošnjaka da na referendumu glasaju za osamostaljenje Crne Gore, u kome se u tački 4. Sandžak vidi kao prekogranična regija."

Drugi dio Sporazuma

Zukorlić je tada kazao i da zvanična Podgorica nije ispunila ni slovo ugovora o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, i kazao da je taj ugovor potpisan van Crne Gore.

Na te izjave je reagovao kabinet Mila Đukanovića:

"O Sporazumu koji je, kako tvrdi predsjednik Vlade Milo Đukanović potpisao sa predsjednikom Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem van granica Crne Gore, kao i kvaklifikacije o ulozi i položaju bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, predstavljaju niz neistina i izmišljotina. Predsjednik Đukanović nikada i ni sa kim o Sandžaku nije razgovarao kao o teritoriji već isključivo o položaju Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u Crnoj Gori, respektujuću prije svega njihov doprinos modernom razvoju Crne Gore i crnogorskog društva kao građanskog i multietničkog", navodi se u reagovanju.

Dodaje se da Đukanović nikada ništa tajno nije potpisivao ni u Crnoj Gori ni izvan nje.

"Za takvim činom nema potrebe, jer se za razliku od mnogih, javno i zvanično, uz to i legitimno bavi politikom koja je, podsjećamo javna djelatnost. Konačno, Zukorlićeva tvrdnja o razbijanju bošnjačkog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, time što je omogućeno da se na popisu stanovništva građani nacionalno izjasne kao Bošnjaci ili Muslimani, gubi svaki smisao ako se ima u vidu da je u tom slučaju primijenjeno demokratsko načelo o slobodnom nacionalnom opredjeljenju građana- što su rezultati popisa neosporno potvrdili. O navedenim stavovima veoma ubjedljivo govori i participacija Bošnjačke stranke, nacionalne stranke bošnjačkog naroda, o najvišim strukturama vlasti u Crnoj Gori i njenom partnerstvu u izgrađivanju multikonfesionalne i multikulturalne građanske države Crne Gore", navodi se u reagovanju kabineta Đukanovića.

Galerija

Bonus video: