Podrška Vujanoviću uslovljena održavanjem referenduma za opštinu Tuzi

Đukanović na promotivnom skupu u Tuzima krajem septembra kazao da će referendum u Malesiji biti održan na proljeće
79 pregleda 14 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva Vijesti
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.01.2013. 19:49h

Albanska koalicija, koju u parlamentu predstavlja Fatmir Đeka, mogla bi usloviti podršku predsjedničkom kandidatu Demokratske partije socijalista Filipu Vujanoviću raspisivanjem referenduma za opštinu Tuzi, saznaju “Vijesti” u toj koaliciji.

Tu koalicija, uz Đekinu Demokratsku partiju (DP), čine Albanska altrenativa (AA) Đerđa Camaja i Demokratski savez (DS) Mehmeta Bardhija.

Albanska koalicija ili njene pojedine članice tražiće da se referendum raspiše uporedo s predsjedničkim izborima, kazao je izvor “Vijesti” iz tog saveza i dodao da će u suprotnom napustiti vladajuću koaliciju.

"Punopravna opština Tuzi je za našu koaliciju jedno od najvažnijih pitanja i zato ćemo insistirati da se radi na njegovom rješavanju. Uoči izbora imali smo obećanje da će referendum održati zajedno s predsjedničkim izborima, i sada očekujemo da se ono ispuni. U suprotnom, kandidat vadaajuće koalicije neće imati podršku Albanaca", kazao je "Vijestima" jedan od visokih funkcionera u koaliciji.

“Ukoliko se naredne godine, uporedo sa izborima u Podgorici ne održi i glasanje u samostalnoj opštini Tuzi, Albanci ne treba da budu u vlasti i Vladi", kazao je Siništaj

Iako je nakon Đukanovićevog obećanja zahtjev za raspisivanje referenduma Gradska opština Tuzi poslala upravi Glavnog grada, podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša odgovorio je da se još nijesu stekli uslovi za njegovo održavanje.

U Mugošinoj odluci se navodi da se prije raspisivanja referenduma moraju ispuniti određene zakonske pretpostavke za finansiranje studije opravdanosti teritorijalne promjene, što podrazumijeva usvajanje budžeta za 2013. godinu i donošenje programa rada podgoričkog parlamenta za narednu godinu, programa javnih nabavki i raspisivanje tendera za najboljeg ponuđača za izbor studije.

Siništaj je nedavno kazao i da ne bi podržao novu Vujanovićevu kandidaturu, jer Ustav jasno ukazuje da se on ne može kandidovati po treći put za šefa države

Podsjećajući da je zbog takve odluke i funkcioner druge albanske parlamentarne koalicije “Forca za jedinstvo” Vaselj Siništaj najavio da će napustiti vladajuću koaliciju u slučaju odlaganja referenduma, sagovornik “Vijesti” iz Albanske koalicije kazao je da će pozvati i ostale albanske stranke da, u tom slučaju, bojkotuju predsjedničke izbore.

“Ukoliko se naredne godine, uporedo sa izborima u Podgorici ne održi i glasanje u samostalnoj opštini Tuzi, Albanci ne treba da budu u vlasti i Vladi. Petnjica je nadomak statusa opštine, Gusinje je završilo priču o referendumu, a samo je Malesija na čekanju”, kazao je on.

Takođe, Vaselj Siništaj je nedavno kazao i da ne bi podržao novu Vujanovićevu kandidaturu, jer Ustav jasno ukazuje da se on ne može kandidovati po treći put za šefa države.

“Ustav upozorava da mogu postojati jedan mandat i jedan reizbor. Predsjednik koji je bio dosad to je i odradio. Hoće li DPS to poštovati ili ne, na njima je da odluče“, kazao je ranije Siništaj i naglasio da se u demokratskim zemljama Ustav nikad ne tumači, već primjenjuje.

Bonus video: