SNP: Sukobi oko kandidata bi u svakoj demokratskoj zemlji doveli do pada Vlade

"Spor će se svesti na to da li postoji ustavnopravni osnov za kandidaturu Vujanovića"
7 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2013. 16:43h

Odluka Sosijaldemokratske partije (SDP) da ne podrži kandidaturu Filipa Vujanovića za predsjednika države, neće uticati na njihov koalicioni savez sa Demokratskom partijom socijalista, jer su interesi koji ih vežu veći od poštovanja demokratskih principa, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Potpredsjednik te stranke Neven Gošović ocijenio je da bi u svakoj demokratskoj zemlji, nakon takvih sukobljavanja oko predsjedničkog kandidata, neminovno došlo do pada Vlade i raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

„Međutim, ne očekujem da će odluka SDP da ne podrži kandidaturu Vujanovića imati uticaja na koalicioni savez DPS-SDP, jer su sprega i interesi koji ih vežu mnogo veći od poštovanja demokratskih principa“, kazao je Gošović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, spor će se svesti na to da li postoji ustavnopravni osnov za kandidaturu Vujanovića o čemu će, ukoliko žalba bude podnijeta Ustavnom sudu, odlučiti taj sud.

„Napominjem da, saglasno Zakonu, žalbu zbog povrede prava u toku izbora predsjednika Crne Gore, Ustavnom sudu mogu podnijeti kandidat za predsjednika, predlagač kandidata i birač“, pojasnio je Gošović.

„Pobjedom nezavisnog kandidata kojeg bi podržala ukupna opoziciona javnost, počela bi smjena sadašnje vlasti. Smatram da će taj motiv biti opredjeljujući za članove SNP na predstojećim izborima“

On je ocijenio da će predstojeći izbori za Predsjednika Crne Gore biti neizvjesni, i da sve veći broj građana uviđa da je smjena aktuelne vlasti uslov za izlazak iz teškog ekonomskog i socijalnog stanja.

„Ukoliko ukupna opoziciona javnost stane iza jednog nezavisnog kandidata, postoje realne šanse za njegovu pobjedu“, smatra Gošović.

Na pitanje ko je od aktuelnih kandidata najbliži SNP-u, on je kazao da je „za očekivati da će Glavni odbor SNP prihvatiti već saopšteni stav predsjednika stranke Srđana Milića, i dati podršku Lekiću, kao nezavisnom kandidatu koji ima šansu da pobijedi“.

Upitan da li smatra da je njihovo biračko tijelo toliko disciplinovano da će glasati kandidata koga podrži vrh partije, Gošović je odgovorio da je strateški cilj SNP smjena aktuelne vlasti, a da su prva prilika za to predstojeći predsjednički izbori.

„Pobjedom nezavisnog kandidata kojeg bi podržala ukupna opoziciona javnost, počela bi smjena sadašnje vlasti. Smatram da će taj motiv biti opredjeljujući za članove SNP na predstojećim izborima“, zaključio je Gošović.

Bonus video: