Gojković odbio da vrati mandat Miliću

Po naređenju lidera SNP-a, svi poslanici podnijeli kovertirane ostavke, osim šefa hercegnovskog odbora
100 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 16:35h

Svi poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) podnijeli su kovertirane ostavke na poslaničke funkcije, osim Obrada Gojkovića koji je odbio taj zahtjev lidera Srđana Milića, saznaju “Vijesti” u toj partiji.

Gojković je Miliću poručio da stranka ne raspolaže njegovim mandatom, već da su mu mjesto u parlamentu na izborima dali glasači, uglavnom iz Herceg Novog.

Članovi poslaničkog kluba kovertirali su ostavke na sjednici Glavnog odbora (GO) održanoj uoči novogodišnjih praznika.

To je od njih zahtijevao predsjednik Milić. Osim Gojkovića i Milića u poslaničkom klubu SNP-a su potpredsjednici stranke Neven Gošović, Vasilije Lalošević i Milorad Bakić, kao i Aleksandar Damjanović, Velizar Kaluđerović, Zdenka Popović, Snežana Jonica.

Žestoka rasprava

Zbog odbijanja da podnese ostavku, Gojković je imao žestoku raspravu sa Milićem na sjednici Glavnog odbora, nakon čega mu je šef stranke poručio da se odluka i Statut partije moraju poštovati, kazala su dva izvora iz GO SNP-a.

Milić je tada kazao da će GO, nakon predsjedničkih odbora, odlučiti o novom sastavu poslaničkog kluba.

“Gojković je upozorio da se problem sa klubom ne može rješavati na takav način, i da se mora poštovati volja birača i izborni rezultat. On je Miliću kazao i da nema zakonskih osnova za takav potez, jer su poslanici vlasnici svojih mandata. Zbog toga između njega i Milića vladaju zategnuti odnosi nakon te sjednice”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika sjednice.

Prema izbornom zakonu poslanici su vlasnici svojih mandata. Statutom SNP-a predviđeno je da članovi poslaničkog kluba moraju poštovati principe i interese partije, i ponašati se u skladu sa zaključcima njenih organa, te da predsjednik SNP predlaže Glavnom odboru sastav poslaničkog kluba.

Samo jedan poslanik sa sjevera

Izgleda da je kovertiranje ostavki način da Milić riješi nesuglasice između stranačke centrale i dijela opštinskih odbora sa sjevera, koji smatraju da nijesu dovoljno zastupljeni u poslaničkom klubu, posebno ako se ima u vidu broj glasova koje su donijele toj partiji na parlamentarnim izborima.

Zbog sastava poslaničkog kluba, nakon konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore, negodovali su odbori iz Berana, Bijelog Polja i Pljevalja koji su upozoravali da sjeverne opštine nijesu dovoljno zastupljene u klubu SNP-a.

Oni su tada upozorili da u poslaničkom klubu sjede po četiri člana sa primorja i iz Podgorice, dok sjever predstavlja jedino Bakić.

Predstavnici stranke iz tri sjeverne opštine tražili su novu raspodjelu poslaničkih mandata, prema kojoj bi predstavnicima Beranama, Pljevljima i Bijelom Polju pripala mjesta u novom poslaničkom klubu, s obzirom na to da je SNP postigao dobre rezultate u tim opštinama. SNP je postigao bolje rezultate u odnosu na 2009. samo u Beranama.

Galerija

Bonus video: