Vujanović predsjednički kandidat

Vujanović ubijeđen da su građani prepoznali da je čovjek koji se ponašao “kao predsjednik svih građana i koji zavređuje podršku svih bez obzira kojoj partiji pripadaju”
176 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 18:54h

Aktuelni šef države Filip Vujanović biće kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) na predsjedničkim izborima koji će biti održani 7. aprila, jednoglasno je odlučio Glavni odbor (GO) najjače parlamentrne stranke.

Obrazlažući zašto je DPS jednoglasno kandidovao Vujanovića, lider DPS-a Milo Đukanović rekao je da je to kandidat u kojeg partija ima povjerenja, kojem vjeruju građane i koji je u prehodnom periodu dobro obavljao svoj posao.

Lider manjeg koalicionog partnera SDP-a Ranko Krivokapić kazao je prošle sedmice da Vujanović po Ustavu nema pravo na treći mandat, navodeći da aktuelni šef države neće imati političku podršku SDP-a.

Krivokapić je tada rekao i da će Vujanović i DPS, bez podrške SDP-a, izgubiti na predsjedničkim izborima, najavljujući izbornu žalbu Ustavnom sudu, u slučaju da Državna izborna komisija (DIK) potvrdi kandidaturu Vujanovića.

SDP:Vujanović je neustavan kandidat

Odmah nakon što je GO DPS-a objelodanio kandidaturu Vujanovića, oglasili su se iz SDP-a.

"Stav naše partije je jasan. Iznio ga je i predsjednik Krivokapić. Vujanović je neustavan kandidat i nema našu političku podršku", rekao je "Vijestima" šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić.

Đukanović: Kandidatura u skladu sa Ustavom

Svjesni neslaganja sa SDP-om, Đukanović je nakon sjednice GO saopštio da su se partnerski i odgovorno odnosili prema viđenjima manjeg koalicionog partnera “pokušavajući da pokažemo respekt da istovremeno sa koalicionom partnerima i pokušamo da razjasnimo njihov stav prema takvoj kandidaturi”.

"Nijesam siguran koliko smo uspjeli to ovog trenutka, ali to nije dovelo u pitanje naše opredeljenje da veoma pažljivo selektiramo najboljeg kandidata koji ima sve šanse da izbjegne sve rizike u predsjedničkoj kampanji i da na izborima savlada jednog ili više opozicionih kandidata”, rekao je Đukanović.

Foto: Zoran Đurić

On je rekao da je Vujanovićeva kandidatura u skladu sa Ustavom, što je, kako je istakao, “provjerio njihov pravni tim stručnjaka”, te da će se formalno o tome izjasniti “i neki drugi organi”.

DPS je, kako je rekao Đukanović, u svemu vodilo uvjerenje da je Vujanović “vršeći funkciju predsjednika države do sada taj posao obavio na najbolji mogući način”

On je pojasnio da ustavnost Vujanovićeve kandidature “nijesu mogli formalno provjeravati”, jer se, kako je rekao, “Ustavni sud ne izjašnjava o preliminarnim dilemama”.

“Ovo je procedura. Mi moramo definisati kandidata. Ako se pojavi neko ko želi da uloži prigovor na ustavnost takve kandidature, onda će o tome suditi Ustavni sud. Bićemo u prilici da čujemo i njihov stav. Naše je uvjerenje nakon razgovora sa čitavim nizom veoma ozbiljnih i kompetentnih stručnjaka da je kandidatura ustavno zasnovana i zato smo se opredijelili da je utvrdimo, vođeni ovim političkim razlozima”, rekao je Đukanović.

DPS je, kako je rekao, u svemu vodilo uvjerenje da je Vujanović “vršeći funkciju predsjednika države do sada taj posao obavio na najbolji mogući način”.

“Pažljivo vodeći računa o onome što su strateški i nacionalni interesi države, a istovremeno imajući u vidu da je i prethodna i ova kandidatura i bila inicirana od DPS-a”, kazao je Đukanović, ubijeđen u izbornu pobjedu 7.aprila.

Vujanović: Ubijeđen sam da ću pobijediti

Vidno raspoložen, Vujanović je nakon sjednice GO rekao da je prihvatio kandidaturu “potpuno uvjeren da ima pravo na nju”.

Foto: Zoran Đurić

“Da nisam bio uvjeren bez ostatka ja to, naravno, ne bih učinio. Imao sam odgovoran odnos prema sebi i svom pravnom znanju, kao što imam odgovoran odnos prema svim institucijama Crne Gore uključujući i one koji će o tome svojim kapacitetom odlučivati”, rekao je Vujanović.

Na pitanje može li pobijediti bez podrške SDP-a, Vujanović je rekao:

"Ubijeđen sam da ću pobijediti uz podršku DPS-a, svih koalicionih partija, i svoj personalitet".

On je rekao da je ubijeđen da su građani prepoznali da je čovjek koji se ponašao “kao predsjednik svih građana i koji zavređuje podršku svih bez obzira na to kojoj partiji pripadaju”.

Galerija

Bonus video: