Medojević: Vlast neće da se Vrhovni državni tužilac bira dvotrećinski

Da je bilo profesionalnost u radu, vjerovatno ne bi ni bilo zahtjeva EU da se mijenja Ustav, kazao je Medojević
6 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.01.2013. 14:06h

Ustavni odbor će teško doći do konsezusa o promjeni Ustava, jer vladajuća koalicija ne želi da prihvati rješenja opozicije prema kojima se Vrhovni državni tužilac i predsjednik Sudskog savjeta biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu, izjavio je član predsjedništva demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

Nakon sjednice Ustavnog odbora, na kojoj se raspravljalo o promjenama Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, Medojević je rekao da će to skupštinsko tijelo teško doći do konsenzusa.

On tvrdi da vladajuća koalicija ne želi diskontinuitet u pravosuđu, iako je ono “odavno kompromitovano političkim i privatnim vezama”.

U Ustavnom odboru, prema njegovim riječima, nema pomaka oko ključnih pitanja.

“U pravosuđu postoje okoštali klanovi, koje kroz promjene Ustava treba razbiti. Smatramo da je stanje loše i da treba napraviti diskontuitet kroz reizbor svih sudija i tužilaca, kao i kroz usvajanje odredbi da ministar ne može biti član Sudskog savjeta i dvotrećinsku podršku kandidatu za VDT i predsjednika Sudskog savjeta. To je gotovo neprihvatljivo za vlast, iako Ranko Krivokapić pokušava da nađe neke puteve”, kazao je Medojević.

Demokratski front (DF) tražio je da se Ustavni odbor izjasni o predlogu da se predsjednici Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužilaštva biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu, kao i da se u izmjene Ustava uvrste odredbe prema kojima djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije ne zastarijevaju.

Venecijanska komisija je u mišljenju o Nacrtu amandmana na Ustav Crne Gore, predložila da se VDT i sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu, uz pronalaženje mehanizma koji ne bi omogućio ni vlasti ni opoziciji da blokira taj proces.

Medojević je kazao da DF neće prihvatiti polovična rješenja, kojima bi se napravile samo kozmetičke promjene u Ustavu.

“Moguće je da bude pritisaka iz Brisela i da u tom slučaju vlast popusti u pregovorima. Mi tražimo konkretne promjene, jer se stanje u pravosuđu mora mijenjati. Uostalom, da su do sada pokazali profesionalnost u radu, vjerovatno ne bi ni bilo zahtjeva EU da se mijenja Ustav”, kazao je Medojević.

Član Pozitivne Crne Gore Srđan Perić u Ustavnom odboru kazao je da bi to parlamentarno tijelo danas trebalo da definiše modele popune Sudskog savjeta. On je rekao da se članovi Odbora zasad neće izjašnjavati o tim modelima. Ustavni odbor ranije je odlučio da sjednice budu zatvorene za javnost, a da poslije završetka zasjedanja jedan član tog tijela saopšti odluke predstavnicima medija.

Bonus video: