Medojević: SDP da napusti vlast ako Vujanović bude kandidat za predsjednika

On je ocijenio da stranka koja se stalno poziva na vladavinu prava ne smije biti u koaliciji s partijom koja ne poštuje Ustav
41 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Nebojša Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.01.2013. 08:23h

Ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) predloži Filipa Vujanovića za predsjedničkog kandidata biće brutalno prekršen Ustav, zbog čega Socijaldemokratska partija (SDP) treba da napusti vladajuću koaliciju, kazao je član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

On je ocijenio da stranka koja se stalno poziva na vladavinu prava ne smije biti u koaliciji s partijom koja ne poštuje Ustav.

Ukoliko DPS predloži Vujanovića, smatra lider PzP-a, Krivokapić treba da iskoristi sve pravne mehanizme i ne dozvoli ugrožavanje temelja državnosti i suverenosti Crne Gore.

“Ako vlast ne poštuje Ustav, pada u vodu svaka priča o patriotizmu, himni, zastavi ili simbolima. Krivokapiću preostaje jedino da raskine koalciju sa DPS-om i da izazove krizu vlasti. Sve drugo bi vodilo ka urušavanju ustavnog poretka i temelja države. Nezamislivo je da SDP ostane u koaliciji s partijom koja flagrantno krši temeljni pravni i politički akt zemlje”, kazao je Medojević.

Gošović: Ne krši se Ustav

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović, međutim, smatra da ne postoje ustavno-pravne prepreke za Vujanovićevu kandidaturu, navodeći da je prema Ustavu Vujanović za predsjednika nezavisne Crne Gore izabran samo jednom na izborima 2008. godine, dodajući da će predstojeći predsjednički izbori ostati upamćeni po tome da je na njima pobijedio kandidat opozicije, a ne po dilemi da li Vujanović ima ili nema pravo da se i treći put kandiduje.

“Naime, Ustavom Crne Gore donesenim 2007. godine, propisano je da jedno lice može biti predsjednik Crne Gore najviše dva puta. Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava je precizirano da se Ustav primjenjuje danom njegovog proglašenja, odnosno od 22. oktobra 2007. godine. Saglasno tom Ustavu, Filip Vujanović je za predsjednika Crne Gore kao nezavisne države, izabran samo jedanput, na izborima održanim u aprilu 2008. godine”, rekao je Gošović.

Gošovićevu izjavu Medojević je nazvao političkom i da je dio politike SNP-a koja je možda motivisana proporukama predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Srbi treba da budu u koaliciji sa Djukanovićevim režimom.

“Odranije je očigledno da Đukanović prihvata kadrove SNP-a i u Državnoj revizorskoj instituciji, Savjetu Centralne banke, Sudskom savjetu i Državnoj izbornoj komisiji. Za nas iz PzP-a koji smo aktivno učestvovali u pregovorima i glasanju za Ustav Crne Gore, nema nikakve dileme da Vujanovićeva kandidatura znaci flagrantno kršenje Ustava”, kazao je Medojević.

Bonus video: