CEMI: Podrška SDP-a nije ključna za reizbor Vujanovića

Selić je ocijenila da će, i pored stava Krivokapića, među biračima SDP-a prevladati koaliciona disciplina. "I da će podržati kandidata DPS, bio to Vujanović ili neko drugi."
10 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 13:21h

Podrška Socijaldemokratske partije (SDP) Filipu Vujanoviću, ukoliko bude kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) za predsjednika države, neće biti od ključnog značaja za njegov reizbor, ocijenjeno je iz Centra za monitoring (CEMI).

„Ukoliko Vujanović ponovo bude kandidat DPS-a, iz izjava čelnih ljudi SDP-a vrlo je izvjesno da će mu ova partija uskratiti podršku, ukoliko se bude principijelno držala svojih stavova.

Međutim, obzirom na njegov lični rejting među građanima Crne Gore, smatram da podrška SDP-a neće biti od ključnog značaja za njegov reizbor“, ocijenila je Ana Selić iz CEMI-ja.

Ona, kako je kazala agenciji MINA, ne smatra da je to neka vrsta taktike vladajuće koalicije, već da SDP mora da ostane dosljedan jakoj nacionalnoj komponenti svog programa, nasuprot nacionalnoj fleksibilnosti Vujanovića.

Selić je ocijenila da će, i pored stava Krivokapića, među biračima SDP-a prevladati koaliciona disciplina.

Selić ne smatra da je to neka vrsta taktike vladajuće koalicije, već da SDP mora da ostane dosljedan jakoj nacionalnoj komponenti svog programa, nasuprot nacionalnoj fleksibilnosti Vujanovića

„I da će podržati kandidata DPS, bio to Filip Vujanović ili neko drugi.“

Ona smatra da odlučna reakcija lidera SDP-a Ranka Krivokapića o eventualnoj ponovnoj kandidaturi Vujanovića može donekle poremetiti balans u vladajućoj koaliciji.

„Ali smatram da ne može biti uzrok nekog trajnijeg poremećaja odnosa.

Ovo nije prvi primjer da SDP ne podržava izbore DPS-a, ali do sada se pokazalo da ove dvije partije uvijek uspiju da prevaziđu takve situacije“, kazala je ona.

Sukobi unutar vladajuće koalicije pred svake izbore

Selić smatra da je koalicija DPS-SDP "uvijek opstajala zahvaljujući nizu zajedničkih interesa, malo je očekivano da ovoga puta bude drugačije"

Prema riječima Selić, u proteklih nekoliko godina, iz odnosa Krivokapić-Vujanović bilo je jasno vidljivo da SDP neće podržati kandidaturu Vujanovića.

„Međutim, kako je ova koalicija imala slične sukobe od jednog do drugog izbornog procesa – i uvijek opstajala zahvaljujući nizu zajedničkih interesa, malo je očekivano da ovoga puta bude drugačije“, rekla je ona.

Selić je kazala da je, ukoliko se zanemari ustavno-pravna problematika i stvar posmatra sa isključivo političkog aspekta, moguće da će Vujanović biti ponovo kandidat za predsjednika.

U CEMI-ju smatraju da na ovo pitanje treba da odgovori pravnička stručna javnost.

Selić smatra da stav Krivokapića o eventualnoj ponovnoj kandidaturi Vujanovića može donekle poremetiti balans u koaliciji

„Jer bi svaka pogrešna interpretacija Ustava i Zakona za sprovođenje Ustava bila štetna po međunarodnu reputaciju Crne Gore, i predstavljala bi atak na njen ustavno pravni poredak i predstavljala bi korak nazad u procesu demokratske emancipacije crnogorskog društva“, pojasnila je Selić.

Ona smatra da je malo vjerovatno da će SDP u ovoj fazi pripreme za izbore imenovati svog kandidata i ulaziti u izbornu trku, „upravo zbog njihove dugotrajne političke saradnje“.

„Treba uzeti u obzir i činjenicu da je moguće će ovi izbori biti riješeni u drugom krugu, što opet ide u prilog stavu da je interes i jedne i druge partije da se koalicioni odnosi ne ugroze“, zaključila je Selić.

Galerija

Bonus video: