Husović: DPS da nađe kandidata koji će biti prihvatljiv za sve

„Koalicioni sporazum nas obavezuje da podržimo kandidata DPS-a ako se dogovorimo“, kazao je Husović
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 16:47h

Liberalnoj partiji (LP) biće prihvatljiv onaj predsjednički kandidat DPS-a koji ispunjava zakonske obaveze, dok je stav Bošnjačke stranke (BS) da najjača parlamentarna stranka mora naći kandidata koji bi bio prihvatljiv svim partijama u koaliciji, saopštili su lideri LP-a i BS-a Andrija Popović i Rafet Husović.

Ističući da će se BS o podršci kandidatu DPS-a odrediti kada bude poznato ko će to biti, Husović je, odgovarajući na pitanje da li će podržati kandidaturu Filipa Vujanovića, s obzirom na koalicioni sporazum koji ih obavezuje na podršku kandidatu kojeg predloži DPS, odgovorio: “Sporazum nas obavezuje isto kao i SDP. Ako se dogovorimo, podržaćemo ga.

Mi ne određujemo kandidate druge partije, to je neumjesno. DPS treba da nađe najbolje rješenje za kandidata kojeg bi svi podržali, da napravi analizu kako bi on najbolje prošao na izborima, i da ubijedi BS zbog čega treba da ga podržimo“.

Predsjednik LP-a, Popović, naglasio je da o DPS-u “može misliti ko šta hoće, ali je to ozbiljna partija”.

“I ne vjerujem da će kandidovati nekoga ko ne ispunjava zakonske uslove“, rekao je Popović.

Na pitanje da li Vujanović ispunjava te uslove, Popović je kazao da to treba da utvrde nadležne insitucije.

“Ono što bude prihvatljivo Državnoj izbornoj komisiji i Ustavnom sudu biće i LP”, poručio je Popović, navodeći da Vujanovića, sa kojim je imao mimoilaženja u stavovima o državnim simbolima i statusu Crnogorske pravoslavne crkve, cijeni kao političara.

„LP će se svakako držati sporazuma o zajendičkom političkom djelovanju koje smo usaglasili sa ostalim konstituentima vlasti, i kome se navodi da ćemo dogovorom podržati kandidata DPS-a“, kazao je Popović, i dodaoi da će LP, nakon što DPS odredi svog kandidata, odlučiti da li će ga podržati ili će imati svog predstavnika na izborima.

Potpredsjednik Force Genci Nimanbegu rekao je da je prilikom određivanja kandidata za predsjednika države potrebno donijeti odluku u skladu sa Ustavom, pojašnjavajući da nije bilo priče o konkretnim kandidaturama za šefa države.

„Obavićemo konsultacije, jasan je sporazum koji predviđa da ćemo podržati kandidata DPS za šefa države“, rekao je Nimanbegu, ocjenjujući da bi ocjenu ustavnosti ponovne kandidature Vujanovića bilo neustavno, trebalo da donijeti u skladu sa Ustavom.

Lider DP Fatmir Đeka kazao je da nadležni organi treba da provjere da li bi kandidovanje Vujanovića bilo u skladu sa Ustavom, navodeći da će izbori biti održani “najvjerovatnije između katoličkog i pravoslavnog Vaskrsa”.

Marija Vučinović (HGI) rekla je će se ta partija držati klauzule iz koalicionog ugvora o podršci kandidatu DPS-a.

“Ali ćemo prije toga obaviti konsultacije unutar manjinskih partija, sa kojima smo u koaliciji”, rekla je Vučinović.

Krivokapić je konsultacije danas nastaviti sa predstavnicima Pozitivne, SNP-a, Demokratskog fronta, SDP-a i DPS-a.

Galerija

Bonus video: