Leković: Plan je jasan, povratka nema bez ispunjenja uslova

Plan izbornih reformi, koji su javnosti prezentovali lideri Demokrata i GP URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, dobio je nepodijeljenu podršku Evropske unije, ističe pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore
251 pregleda 0 komentar(a)
Momo Leković, Foto: Demokrate
Momo Leković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 22.06.2018. 15:16h

Planom Demokrata i Građanskog pokreta URA predviđeno je i u njemu upisano da u plenum povratka nema, dok se ne ispune svi uslovi predočeni ovim planom, poručio je Momo Leković, pomoćnik direktora Demokratske Crne gore poslaniku DPS-a u Skupštini Crne Gore, Nikoli Rakočeviću.

Rakočević je ranije ocijenio da lideri Demokrata i pokreta URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, nijesu očekivali da će im tokom posjete Briselu, predstavnici EU sugerisati da se vrate u Skupštinu Crne Gore.

"Iako je to nešto što Demokratska partija socijalista ne može nikako da zaboravi, još jednom ih podsjećamo da je Plan izbornih reformi, koji su javnosti prezentovali lideri Demokratske Crne Gore i GP URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, dobio nepodijeljenu podršku Evropske unije, što dokazuju izjave komesara EU za proširenje, Johanesa Hana kao i poziv komesara Hana delegaciji Demokrata i URA-e u Brisel, gdje su, na svim sastancima, još jednom ponovljeni afirmativni iskazi o našem Planu, u kojem je jasno naznačena kategorija uslovnosti povratka Demokrata i URA-e u Parlament koju DPS, kao i mediji njima bliski uporno previđaju zarad iskrivljivanja stvarnosti što kontinuirano rade, između ostalog i kroz učestale atake na strukturu zaposlenih u RTCG", kazao je Leković.

Na to je, smatra on, nepotrebno podsjećati, jer se može vidjeti da se nad takvim postupcima danima zgražava kako domaća, tako i kompletna međunarodna javnost, "samo što te poruke, očito, nijesu svima jednako razumljive, iako Rakočević misli da ih razumije, izigravajući prevodioca komesaru Hanu".

"Planom je predviđeno nalaženje održivih rješenja u vezi sa Sudskim savjetom, Savjetom RTCG-a i sveobuhvatnom izbornom reformom koja podrazumijeva implementaciju preporuka OEBS-a/ODIHR-a, definisanje zakonskog rješenja zahvaljujući kojem će se svi lokalni izbori održati u istom danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u kampanji, osnivanje nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom zakona i podzakonskih akata, te izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima, potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu opstih lokalnih izbora, a tek kada se svi ovi uslovi ispune, tek tada će uslijediti naš povratak u plenum i glasanje u njemu. Ali, to je ono što Rakočević i još neki, osim njega, ne razumiju ili se prave da ne razumiju", ističe Leković.

On je Rakočeviću citirao tačku 3 Plana.

"Ona, doslovce, glasi: „Potrvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu“. Ne znamo da li je sadržaj tačke 3. našeg Plana moguće pojasniti tako da ga Rakočević razumije, ali hajde da pokušamo da pojednostavimo: Planom Demokrata i URA-e predviđeno je i u njemu upisano da u plenum povratka nema, dok se ne ispune svi uslovi predočeni ovim Planom. Ključna je, dakle, kategorija uslovnosti. Ako se uslovi o povratku ispune, Demokrate i GP URA su spremne da učestvuju i glasaju u plenumu, ako se ne ispune nisu. Ovo je i najvećim laicima jasno, iz čega proizilazi da kumče nije laik. Ako ništa drugo, makar je ovakvom, namjerno pogrešno interpretacijom Plana izbornih reformi jasno naznačio kojoj frakciji DPS-a pripada, a to mu je, vrlo vjerovatno, bio i jedini cilj", zaključuje Leković.

Bonus video: