Herceg Novi: Krediti svaki čas na dnevnom redu

Opština ne posjeduje pravilnike bez kojih završni računi budžeta i revizije ne mogu biti validni, tvrdi Tonći Ćurčija
53 pregleda 1 komentar(a)
pres, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
pres, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.01.2013. 18:09h

Dešavanja u lokalnoj samoupravi u Herceg Novom su alarmantna i zabrinjavajuća i posljedica su dugoročno pogrešne politike jedne slabo sposobne političke strukture okupljene oko SNP-a, koju su i građani na nedavnim lokalnim izborima ocijenili lošom davanjem glasa svim drugim partijama koje su zagovarale promjene ovakve vlasti i politike u gradu, konstatovao je odbornik DPS-a Andrija Radman na konferenciji za novinare.

On je upozorio na “učestalo protivzakonito djelovanje lokalne uprave kroz donošenje neustavnih i nezakonitih odluka” i, kao primjer, naveo “donošenje budžeta protivno ustanovljenoj proceduri, bez ijednog podatka o zaduženosti, granicama, kreditima i imovini”.

“Odbornicima se dostavljaju neistiniti podaci, a sve relevantne informacije uskraćuju”, naveo je Radman.

On je rekao i da svako zasjedanje Skupštine ima na dnevnom redu novo milionsko davanje garancije za dug ili kredit komunalnih preduzeća, koja prilikom razmatranja godišnjih izvještaja “ponosno ističu svoje poslovne uspjehe”.

Tonći Ćurčija je ukazao na “flagrantno kršenje propisa, nedomaćinski odnos prema sredstvima građana koja su povjerena na upravljanje Opštini, kao i odnos vladajuće strukture u opštini prema odbornicima”.

“Opština ne posjeduje pravilnike bez kojih završni računi budžeta i revizije ne mogu biti validni, a to su pravilnik o računovodstvenim politikama i o sistemu interne kontrole, kao i interna revizija”, kazao je Ćurčija.

Konstatovao je i da nije popisana nepokretna imovina – građevinski objekti i zemljište, čime je, tvrdi, prekršen Zakon o državnoj imovini, kao i da zato nije poznata ni njena vrijednost.

“Opština ne posjeduje pravilnike bez kojih završni računi budžeta i revizije ne mogu biti validni"

“Kada reagujete da je odluka o uklanjanju imena poznatih zaslužnih građana i antifašista suprotna Ustavu, zakonu i moralu, niko vas ne sluša i ona se usvaja. Tada morate pribjegavati dodatnim, posebnim aktivnostima i pravnim lijekovima i dokazivati i dokazati da ste u pravu. Na kraju, kada uspijete u tome i prinudite lokalnu upravu na poštovanje zakona, dobijete odgovor iz lokalne uprave da to nije ništa važno i bitno”, kazao je Radman.

Iz DPS-a su najavili novu strategiju političkog djelovanja i rada.

Radman je naveo da će od državnih službi tražiti podatke koje sada ne mogu da dobiju u lokalnoj upravi, zaključivši da je “Opština Herceg Novi – neodrživ sistem”.

Bonus video: