Blažić: Obećanja dijaspore ne plaćaju račune

"Emocije, obećanja, etnički, partijski pa čak i lični interesi ne mogu biti relevantni kriterijumi za osnivanje novih opština”, kazao je Blažić
112 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 16:21h

Država ne smije sprečavati formiranje novih opština, ali se pri tome mora voditi računa o njihovoj ekonomskoj održivosti, ocijenio je dekan Fakulteta za evropske studije Đorđije Blažić.

Reagujući na optužbe predsjednika Savjeta Mjesne zajednice "2. avgust" u Gusinju Rusmina Laličića da ne želi nove opštine, Blažić je kazao da teritorijalne promjene moraju prije svega biti ekonomski opravdane.

“Na opreznost, a ne negaciju, osnivanja novih opština u trenutnim ekonomsko-socijalnim uslovima jasno ukazuje i činjenica da u Crnoj Gori od 21 lokalne zajednice imamo 14 opština koje ne mogu iz sopstvenih prihoda da obezbijede ostvarivanje ni osnovnih funkcija, već se sufinansiraju iz budžetskog Egalizacionog fonda”, navodi se u reagovanju Blažića.

Dekan Fakulteta za evropske studije tvrdi da je, nakon dvije decenije istraživanja sistema lokalne samouprave, dovoljno kredibilan da komentariše predloge za teritorijalne promjene, podsjećajući da nikada nije komentarisao konkretne inicjative za nove opštine. On je pojasnio da je komentarisao kriterijume i postupak teritorijalnih promjena, i upozoravao na moguće negativne posljedice i probleme tih inicijativa.

Blažić je kazao da teritorijalne promjene moraju prije svega biti ekonomski opravdane

“Njih je proizvela nekontrolisana i neosnovana teritorijalna promjena u svim državama u okruženju, ali i ostalih istočno- evropskih država, pri čemu je jedino Crna Gora uspjela da se sačuva od takvih devijantnih pojava”.

Blažić je podsjetio da je u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi za podsticanje razvoja lokalne demokratije predloženo da se nove lokalne zajednice ne osnivaju po političkim ili etničkim, već isključivo kriterijumima ekonomske i fiskalne samoodrživosti. Podsjećajući da je bio angažovan u ekspertskom timu za reformu lokalne samouprave prije 13 godina ukazao na potrebu razmatranja uslova za osnivanje novih lokalnih zajednica.

“U slučaju osnivanja novih opština država mora imati obavezu da, u konstitutivnom i stabilizacionom periodu koji obično traje 3 do 5 godina, pomaže novu opštinu do njene samoodrživosti. Emocije, obećanja, etnički, partijski pa čak i lični interesi ne mogu biti relevantni kriterijumi za osnivanje novih opština”, kazao je Blažić.

Ne želeći da komentariše Laličićeve opaske da je nekada bio fasciniran Gusinjem, Blažić je kazao da ima pravo na komentar inicijative za formiranje te opštine. On je kazao da su građani kazali šta misle o statusu Gusinja, navodeći da je sada na redu Vlada i crnogorski parlament.

“Naročito me raduje saznanje da Gusinje ima, dosada nepoznatog široj i naučnoj javnosti, predsjednika mjesne zajednice - eksperta lokalne samouprave, kojeg srdačano preporučujem ministru unutrašnjih poslova radi jačanja kadrovskog kapaciteta sektora lokalne samouprave. Lično i emocionalno, kao građanin, želim puno sreće i uspjeha grđanima Gusinja u ostvarivanju njihovih ideja”, kazao je Blažić.

Galerija

Bonus video: