Otvoreno pismo ambasadorki Francuske: Đukanović zaboravio socijalizam

U pismu se navodi da se crnogorske vladajuće partije formalno deklarišu socijalističkim, ali su se “nažalost odavno odrekle svojih ideala”
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 08:42h

Povodom Depardjeovog dolaska u Crnu Goru, grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, NVO aktivista, pisaca i novinara uputila je pismo ambasadorki Francuske u Crnoj Gori Dominik Gazui.

U otvorenom pismu se osuđuje Depardjeov prijem kod premijera Mila Đukanovića.

“Umjesto da se kao predstavnik jedne socijalističke partije solidariše s humanim polazištem vaše Vlade da bogati moraju priložiti veći porez državi kako bi i ostali mogli da prežive, naš premijer je ovim činom dezavuisao napore svojih francuskih kolega da aktivnom poreskom politikom ravnomjernije rasporede teret svjetske krize na sve svoje građane”, navodi se u pismu koje potpisuju Balša Brković, Blagoje Grahovac, Veseljko Koprivica, Dejan Mijović, Ervina Dabižinović, Esad Kočan, Željko Ivanović, Ljupka Kovačević, Marko Milačić, Milan Popović, Milenko Popović, Milka Tadić – Mijović, Filip Kovačević.

“Mi, potpisnici ovog pisma, a vjerujemo i mnogi crnogorski građani, s nevjericom smo primili vijest da crnogorski premijer Milo Đukanović namjerava da proglasi glumca i multmilionera Žerara Depardjea ambasadorom crnogorske kulture, neposredno nakon što je ovaj napustio svoju zemlju i uzeo tuđe državljanstvo zbog najave francuskih vlasti da povećaju porez svojim najbogatijim građanima”.

U pismu se navodi da se crnogorske vladajuće partije formalno deklarišu socijalističkim, ali su se “nažalost odavno odrekle svojih ideala”.

“Ovdašnji tajkuni, rođaci i kumovi najviših državnih funkcinera ne moraju da brinu da će im se povećati porezi već ih država oslobađa tih plaćanja, a oni najbogatiji i najpovlašćeniji dobijaju i državnu pomoć i ne moraju da plaćaju ni obaveze prema radnicima. Oni takođe ne moraju da brinu ni zbog brojnih tužbi za visoku korupciju koje su protiv njih i njihovih političkih mentora pokrenuli građani i nevladine organizacije, jer takve tužbe nemaju prohodnost u kontrolisanom crnogorskom pravosuđu, na čiju neažurnost ste i Vi lično ukazali u nedavnoj javnoj izjavi”, navodi se u pismu.

“S obzirom na to da to ne čine naše vlasti, molimo da prenesete vašoj Vladi i Vašem uvaženom predsjedniku Fransoa Olandu izraze dubokog poštovanja nas nekoliko crnogorskih građana za političku hrabrost da u ovim teškim vremenima pretoči u život svoje ideale socijalne pravde. Ubijeđeni smo da to činimo i u ime velikog broja crnogorskih građana”.

Depardje je, poslije kratkog boravka u Crnoj Gori, dobio počasni status ambasadora crnogorske kulture.

“Vijesti nedjeljom” pitale su Ministarstvo kulture - šta to znači i dobile odgovor da je Depardje prvi koji je dobio to zvanje.

Biti ambasador kulture Crne Gore, kako se navodi u odgovoru Ministarstva, znači “promovisati njeno kulturno-umjetničko stvaralaštvo i kulturnu baštinu van njenih granica, kao i njene ukupne privredne, ekonomske i druge potencijalne resurse”.

Galerija

Bonus video: