Slovenci opet kontakt za NATO

Takvu odluku je donijela slovenačka Vlada na prvoj sjednici u ovoj godini
0 komentar(a)
Gasparič, Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Gasparič, Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.01.2013. 19:58h

Ambasada Slovenija nastaviće i u naredne dvije godine da bude kontakt ambasada NATO-a u Crnoj Gori.

Takvu odluku je donijela slovenačka Vlada na prvoj sjednici u ovoj godini.

Slovenačka ambasada je i u posljednje dvije godine bila CPE( kontakt point ambasada), a to će biti sve do kraja 2014. godine.

Razlog za produžetak dvogodišnjeg mandata, prema službi za informisanje Vlade Slovenije, je "intenzivan posao" koji očekuje Crnu Goru na putu prema NATO u tom periodu.

Slovenačka Vlada smatra da će u naredne dvije godine Crna Gora dostići potreban nivo standarda da dobije pozivnicu za punopravno članstvo z NATO.Kontak point ambasada je je pod kontrolom Ministarstva vanjskih poslova ili odbrane članice NATO-a i radi u skladu sa postupcima u Alijansi. Kontakt ambasada nije diplomatska misija koja zvanično zastupa NATO.

Među glavnim zadacima kontakt ambasade NATO su širenje informacija o tom savezu, njegovim aktivnostima i politici u odnosu na vladine institucije, Skupštinu, medije. Uloga kontakt ambasade je i sačinjavanje i slanje izvještaja o događajima relevantnim sa stanovišta NATO. Prethodna kontakt ambasada Crnoj Gori bila je ambasada Mađarska, a u periodu 2007.-2008. godine ambasada Grčke.

Bonus video: