Blažić: "Invalidne" opštine ne koriste nikome

Stručnjaci upozoravaju da ekonomski uslovi ne idu naruku osnivanju novih lokalnih samouprava
20 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 09:24h

Država ne može očekivati da će nove opštine u Crnoj Gori, ako budu formirane u narednom periodu, biti samostalne i samoodržive u trenutku osnivanja, jer svaka teritorijalna promjena zahtijeva državnu intervenciju u određenom vremenskom periodu kako bi opština “stala na noge”.

To je kazao profesor Đorđije Blažić koji je, komentarišući održavanje referenduma o izdvajanju Gusinja iz plavske opštine prije dva dana, te mogućeg plebiscita o formiranju opština Tuzi, Petnjica i Golubovci rekao da se mora postaviti ključno pitanje je li ovo pravi ekonomski momenat za stvaranje novih jedinica lokalne samouprave.

“Država ne može da očekuje da nove opštine budu samostalne u trenutku osnivanja. Svaka teritorijalna promjena zahtijeva intervenciju države u nekom periodu, bilo tri, bilo pet godina. Država joj pomaže da bi stala na noge. Uvođenjem nove opštine država ne može dići ruke i reći: 'Evo, sad imate opštinu, pa se vi snalazite kako hoćete', jer odgovornost za to imaju i građani lokalne uprave i sama država”, pojasnio je Blažić “Vijestima”.

Ne sporeći pravo bilo koga da uđe u taj proces što, kako je rekao, podstiče i evropska Povelja o lokalnoj samoupravi, Blažić je rekao da teritorijalne promjene imaju opravdanje ako je njihov cilj podsticanje ekonomskog razvoja, povećanje zadovoljstva lokalnog stanovništva, uz neizostavnu studiju opravdanosti:

“Ali, ako se radi o ispunjavanju određenih političkih obećanja partija, to može biti pogubno za Crnu Goru”.

Govoreći o tome je li u Crnoj Gori sada zaista momenat da bi se formirale nove opštine, on je rekao:

“Generalno, ovo nije povoljan momenat ni za što. Ni za biznis, ni za privredu. Možda bi pametnije bilo da se sačeka jedan kraći period, u nadi da se stabilizuje ekonomska situacija i da se onda lagodnije krene u to”.

Blažić je ocijenio da postoji opasnost da dobijemo “invalidne” opštine koje neće moći da ostvaruju svoju funkciju i potrebe.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: