Nekim zemljama prijete vize zbog lažnih azilanata sa Balkana

Do sada u EU niko nije pominjao mogućnost ponovnog uvođenja viza za Crnu Gori
11 komentar(a)
Šengen, Foto: Ilustracija
Šengen, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 10.01.2013. 08:19h

Savjet ministara Evropske unije i Evropski parlament su umnogome postigli politički dogovor o utvrđivanju mehanizma kojim bi EU mogla privremeno vratiti vizni režim za neku od zemalja Zapadnog Balkana, ali je glasanje o tome u Odboru za građanske slobode EP iz tehničkih razloga pomjereno za drugu polovinu januara.

To su agenciji Beta rekli upućeni zvaničnici u ovom odboru EP, koji su istakli da je politički još u decembru praktično usaglašena "zaštitna klauzula" režima bez viza za zapadnobalkanske zemlje, kojom bi vize bile vraćene ako se utvrdi da je iz tih zemalja došlo do naglog povećanja "lažnih azilanata" ili priliva ilegalnih imigranata u EU.

Predstavnica za štampu u Odboru za građanske slobode EP Isabel Nadkarni objasnila je da će, umjesto danas - kako je bilo planirano, glasanje o "zaštitnoj klauzuli" uslijediti krajem mjeseca i to prevashodno iz proceduralno-tehničkih razloga jer je nužno da se tekst tog mehanizma još pravno i jezički potpuno "dotjera" i usaglasi.

U oktobru prošle godine su Njemačka, Švedska i Luksemburg, ali i neke druge članice EU, gde je došlo do naglog povećanja broja "lažnih azilanata", zatražile da se hitno uvede "zaštitna klauzula" kojom bi se u slučaju nagle i velike zloupotrebe bezviznog režima mogle privremeno ponovo uvesti vize nekim zemljama Zapadnog Balkana.

Do sada u EU niko nije pominjao mogućnost ponovnog uvođenja viza za Crnu Gori, već su se kritike članica Unije zbog priliva lažnih azilanata uglavnom odnosile na Makedoniju i Srbiju.

Bonus video: