Kentera: Rusija će uraditi sve da Crna Gora ne uđe u NATO

On je kazao da je Crna Gora u prošlosti, nekoliko puta prozivana od ruskih zvaničnika, i aktuelnog ministra odbrane te zemlje Sergeja Šojgua
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2013. 12:58h

Rusija će učiniti sve da zaustavi ili uspori Crnu Goru na njenom putu ka članstvu u NATO savezu, a zvanična Podgorica se tim aktivnostima mora suprostaviti na pravi način, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera. On je kazao da je Crna Gora u prošlosti, nekoliko puta prozivana od ruskih zvaničnika, i aktuelnog ministra odbrane te zemlje Sergeja Šojgua, da ne treba da ulazi u NATO, “i da, ukoliko se to desi više nećemo biti u prijateljskim odnosima”.

“Vrlo je vjerovatno da će u narednom periodu Rusija preko svoje mreže saradnika u Crnoj Gori intenzivirati svoje aktivnosti”, rekao je Kentera agenciji MINA.Do sada se, kako je naveo, ruski uticaj uglavnom ogledao kroz razne investicije.“Za investicije vrlo dobro znamo kako su završile i kakav je bio krajnji ishod, dok će u narednom periodu ove aktivnosti biti uglavnom političke prirode. Bitno je suprotstaviti se ovim aktivnostima na pravi način i sa odgovarajućom mjerom”, smatra Kentera.

Odluku donijeti u parlamentuUpitan da li odluku o ulasku u Alijansu treba donijeti na referendumu ili u Skupštini, Kentera je kazao da su oba metoda demokratska, ocjenjujući da odluku o tom pitanju treba donijeti u parlamentu dvotrećinskom većinom.“Partije koje se makar deklarativno zalažu za ulazak u NATO, odluku o učlanjenju moraju podržati u parlamentu. Ukoliko to ne urade, to znači da ne žele da prihvate odgovornost za svoje postupke i da lopticu u stvari prebacuju na građane, što je vrlo lukavo i krajnje nekorektno”, rekao je on.

Kentera je kazao da su poslanici izabrani od građana i da imaju legitimitet da tako važne odluke donose u njihovo ime. Prema njegovim riječima, poslanici znaju veoma dobro da li je u interesu Crne Gore da bude dio NATO saveza ili ne, “ali zarad očuvanja svog biračkog tijela ne žele da se izjašnjavaju o ovako važnim pitanjima”. “S obzirom da u parlamentu nažalost sjede i oni koji ne prezaju ni od najnižih i najpodmuklijih udaraca, ne birajući sredstva i način, neću biti iznenađen da pod izgovorom da su velike demokrate, glasaju upravo protiv ulaska u NATO, jer ovakvo stanje u stvari najviše odgovara njima i sličnima”, kazao je Kentera.

On smatra da je Crna Gora jedina zemlja u kojoj ne postoji apsolutna saglasnost u parlamentu po pitanju članstva u Alijansi. “U drugim zemljama sve partije, bilo iz vlasti ili opozicije su prepoznale pitanje ulaska zemlje u NATO kao nešto što je od nacionalnog interesa i složile se oko toga da zemlja treba ući u taj savez. S obzirom da su nama lični interesu gotovo uvijek ispred nacionalnih, onda je i situacija mnogo lakša za razumjeti”, dodao je Kentera.

Kentera smatra da Crna Gora treba da formira i vojnu obavještajnu službu, što je, kako je kazao, jedan od preduslova za ulazak u NATO. “To naizgled nekome može izgledati jednostavno, ali radi se o izuzetno složenom i kompleksnom poslu”.

"Crna Gora pripada zapadu"“Nažalost, postoje određene strukture koje žele diskreditovati dosadašnje rezultate postignute u ovom sektoru, kako bi se izvršila smjena kadrova i kako bi na te pozicije došli oni koji bi nanijeli veliku štetu čitavom procesu”, smatra on.

Crna Gora mora, tvrdi Kentera, konkretnim primjerima da pokaže da li zaista želi da uđe u NATO ili ne. “Dosta je bilo pretvaranja da smo istok na zapadu i zapad na istoku. Svi moraju biti svjesni toga da Crna Gora pripada zapadu i demokratskim vrijednostima koje ove zemlje dijele. Oni koji to ne žele ili ne mogu da shvate, moraće to jasno i da saopšte”, precizirao je on.

Tek će se zahuktati kampanja protiv NATO

Kentera smatra da Komunikaciona strategija Vlade za NATO integracije nije dobra, i da se mora mijenjati. “To nije nikakva sramota i ništa neobično. Bitno je uvidjeti da nešto ne valja i promijeniti ga na vrijeme kako se u buduće ne bi pravile iste greške kao i do sada. Ukoliko u što skorijem periodu ne dođe do promjene strategije, očigledno je da nekome nije u interesu da se poveća podrška javnog mnjenja za ulazak u NATO”, rekao je on.Kentera je podsjetio da je u poslednje vrijeme zapažena u javnosti anti NATO kampanja, “finansirana od onih država i pojedinaca kojima nije u interesu da vide Crnu Goru u tom savezu”.“Vjerujem da je to samo početak njihovog djelovanja i da će u narednom periodu te aktivnosti postati još intenzivnije i konkretnije”, rekao je Kentera.On je rekao da ne bi žurio sa ocjenama da će Crna Gora sigurno dobiti poziv za članstvo na sledećem Samitu NATO-a. “Ukoliko samit bude ove godine, nisam siguran koliko je relano očekivati da dobijemo poziv. Nama bi mnogo više odgovaralo održavanje samita krajem 2014 godine, jer smatram da bi do tada mogli uraditi dosta kako bi zemlju približili Alijansi”, kazao je Kentera. On smatra da treba povećati podršku javnog mnjenja, i nastaviti i pojačati proces započetih reformi u sektoru bezbjednosti gdje ima još dosta da se uradi, “u pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Galerija

Bonus video: