Dačić: Razbiti predrasude da Beograd ima nešto protiv crnogorske nezavisnosti

Dačić je izjavio da je vrijeme da se stavi tačka na sporna pitanja između Srbije i Crne Gore, jer se radi o dvije najbliže države i dva naroda
93 pregleda 127 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2013. 18:45h

Premijer Srbije Ivica Dačić zaputio se sa završenog sastanka sa Raškom Konjevićem, Rankom Krivokapićem i Duškom Markovićem u knjižaru Matice srpske, gdje mu se pridružio Mirtopolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a nešto kasnije i poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sastao se sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem danas oko 15:30 sa u restoranu "Salvador Dali".

Sastanku se pridružio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, a nedugo zatim i potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Staviti tačku na sporna pitanja

Dačić je izjavio da je vrijeme da se stavi tačka na sporna pitanja između Srbije i Crne Gore, jer se radi o dvije najbliže države i dva naroda.

"U prethodne dvije decenije u odnosima Crne Gore i Srbije bilo je dosta turbulencija. Mislim da je kranje vrijeme da se sva sporna pitanja stave ad akta, odnosno da se stavi tačka na međusobna razmomilaženja", kazao je Dačić dopisniku Tanjuga, tokom boravka u Podgorici.

On je rekao da je imao komunikaciju s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem sa kojim se dogovorio bilateralne sastanke, kako bi se sva sporna pitanja riješila na osnovu principa čistih računa.

"Poštujemo svaki izbor građana Crne Gore, interesujemo se za prava Srba i želimo da razvijamo prijateljstvo i bratstvo u funkciji zajedničkih interesa Srbije i Crne Gore", istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se razbiju predrasude da je Srbija remetilački faktor, odnosno da Beograd ima nešto protiv crnogorske nezavisnosti i državnosti.

"Srbije nema nikakvih aspiracija prema Crnoj Gori. Srbija poštuje svaku odluku građana Crne Gore", naveo je Dačić.

On je istakao da su odnosi Crne Gore i Srbije tokom istorije bili bratski i saveznički, a takvi treba da budu i u narednom perriodu.

"Ne postoje dvije bliže države nego što su Srbija i Crna Gora, odnosno ne postoje dva bliža naroda nego što su srpski i crnogorski", istakao je Dačić.

On je dodao da je legitimno to što se Srbija brine za prava svojih sunarodnika u Crnoj Gori.

"To je u skladu sa evropskim standardima", kazao je predsednik Vlade Srbije.

Obišavši knjižaru Matice srpske, s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, Dačić je ocijenio da ta kulturna ustanova ima značajnu ulogu u afirmaciji i očuvanju srpskog nacionalnog identiteta.

Poslije razgovora s predstavnicima Matice, Dačić je kazao da rad te ustanove ojcenjuje veoma pozitivno.

"Sigurno je da Matica srpska u Podgorici predstavlja jedan od najvažnijih segmenata očuvanja nacionalnog identiteta, na način koji ne ugrožava bilo koga drugog", istakao je on.

Dačić je najavio da će se Vlada Srbije potruditi da u narednom periodu maksimalno stvori uslove za rad Matice srpske u Podgorici.

"Veoma je važno da postoje dobri uslovi za očuvanje nacionalnog identiteta, koji se ne odnosi samo na istoriji i kulturu, već i na obrazovanje, odnosno mogućnosti dostupnosti najvažnijih književnih ostvarenja, kao i raznih drugih društvenih aktivnosti", kazao je Dačić.

On je dodao da je uloga Matice srpske u Podgorici pozitivno ocijenjena u svim izveštajima.

Dačić je boravio u Podgorici povodom sahrane istaknutog crnogorskog političara i nekadašnjeg jugoslovenskog premijera Zorana Žižića.

Galerija

Bonus video: