Lekić: Datum izbora nije nečija privatna stvar

“Hvala gospodinu Vujanoviću na savjetima. Bolje da se potrudio da poštuje pravne norme", rekao je Lekić
20 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2013. 15:47h

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić ocijenio je da bi bilo logično da lokalni izbori budu raspisani i u Podgorici, ako se oni raspisuju “tamo gdje je kriza lokalne vlasti ili ima indicija o postojanju političke korupcije”.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović raspisao je prošle sedmice lokalne izbore u Andrijevici i Nikšiću za 9. mart.

Nakon toga, “Dan” je objavio da bi opozicija mogla bojkotovati izbore u te dvije opštine, ako istovremeno ne budu raspisani izbori i u glavnom gradu.

Međutim, istovremeno održavanje izbora u sva tri grada je i teoretski nemoguće, jer od dana raspisivanja do dana održavanja izbora mora proći od 60 do 90 dana, a prije nego što bi predsjednik države raspisao izbore Skupština Glavnog grada morala bi sebi skratiti mandat.

”U demokratskim društvima to je materija dijaloga između vlasti i opozicije. Nije datum izbora nečija privatna stvar, nego je datum izbora materija dijaloga između vlasti i opozicije. Mi tu praksu nažalost ne poznajemo. To je praksa demokratskih i jako odgovornih država, ali mi to u ovom slučaju nijesmo”, pojasnio je Lekić.

Govoreći o eventualnom bojkotu lokalnih izbora u Nikšiću i Andrijevici, Lekić je juče na Cetinju, prilikom obilježavanja Dana prijestonice, rekao da će odluka o tome biti donijeta naredne sedmice.

“Mi ćemo sve to ozbiljno analizirati. Što se tiče izbora, to je jako ozbiljno pitanje, tako da to zahtijeva ozbiljne konsultacije i razgovore. Narednih dana ćemo razgovarati i donijeti odluku. Bilo je nekih razgovora po tom pitanju. Moguće je da će odluka biti donijeta iduće nedjelje. Mnogo toga treba da analiziramo i da donesemo odluku”, rekao je Lekić.

Komentarišući izjavu Vujanovića da bi bojkot izbora značio da opozicija priznaje poraz, Lekić je kazao da bi bilo bolje da predsjednik Crne Gore poštuje pravne norme.

“Hvala gospodinu Vujanoviću na savjetima. Bolje da se potrudio da poštuje pravne norme i da ne raspisuje izbore prije rezultata izvještaja pravnih struktura o skandalu u Nikšiću, koji ima ozbiljne indicije o političkoj korupciji”, rekao je Lekić.

Galerija

Bonus video: