U Plavu će biti klanjana dženaza Bošnjacima ubijenim 1913.

Agencija Anadolija navodi da je crnogorska vojska 1913. godine “brutalno pobila više od 1.000 Bošnjaka
59 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2013. 19:59h

Reisu Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić kazao je za agenciju Anadolija da će naredne godine biti klanjana dženaza Bošnjacima koji su ubijeni 1913. godine u Plavu i Gusinju, za vrijeme balkanskih ratova.

Agencija Anadolija navodi da je crnogorska vojska 1913. godine “brutalno pobila više od 1.000 Bošnjaka, a nasilno je pokršteno njih preko 10.000”.

„Plav i Gusinje imaju specifičnu istoriju na Balkanskom poluostrvu. Oni su 1878. godine Berlinskim ugovorom pripali Crnoj Gori, što oni nisu prihvatili i suprotstavili su se da uđu u sastav tadašnje Crne Gore“, kazao je Fejzić.

On je, kako prenosi turska agencija čije je sjedište za Balkan u Sarajevu, naveo da je nakon odlaska Osmanlija sa ovih prostora i ulaska crnogorske vojske u Plav i Gusinje cjelokupno muslimansko stanovništvo pokršteno, dok su oni koji su odbili pokrštavanje bili strijeljani u martu 1913. godine.

Fejzić je posjetio reisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina Kavazovića kako bi ga informisao o klanjanju dženaze.

„Obavijestio sam reisu-l-ulemu Kavazovića da ćemo mi najvjerovatnije 5. marta klanjati dženazu namaz nevino stradalim ljudima u Plavu i Gusinju. Oni su poginuli samo iz razloga što nisu htjeli promijeniti vjeru i to je jedina njihova krivica“, istakao je Fejzić.

Crnogorski reis je naglasio da sjećanjem na žrtve balkanskih ratova Bošnjaci ne žele izazvati tenzije u Crnoj Gori

Crnogorski reis je naglasio da sjećanjem na žrtve balkanskih ratova Bošnjaci ne žele izazvati tenzije u Crnoj Gori, ali je ukazao da se ovdje radi o činjenicama, stvarnim događajima iz prošlosti koje Bošnjaci žele obilježiti kako bi bili pouka i kako se nikad više ne bi desili.

„U posljednje vrijeme mi muslimani živimo u drugačijoj Crnoj Gori. Svi znaju da Crna Gora ne bi bila nezavisna da nije bilo muslimana i da su oni dali značajan doprinos u ostvarivanju njene nezavisnosti. Mislim da je ovo dobra prilika da i državnici Crne Gore dođu i da se izvinu zbog toga što je počinjeno u prošlosti u ime države“, rekao je Fejzić.

Fejzić je rekao je da se u okviru svoje posjete Sarajevu sastao i sa direktorom Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodno pravo Smailom Čekićem, s obzirom na to da je Institut, u saradnji sa drugim institucijama iz BiH i Crne Gore već počeo rad na projektu istraživanja zločina u Plavu i Gusinju.

On je rekao da u Crnoj Gori između muslimana i nemuslimana nema velikih mimoilaženja.

“Za razliku od BiH i drugih krajeva, manjine u Crnoj Gori, a prije svega Bošnjaci i Albanci, su ljudi koji nisu neprijateljski nastrojeni prema državi. Naprotiv, oni Crnu Goru doživljavaju kao svoju državu“, kazao je Fejzić podsjetivši da u Crnoj Gori živi približno 25 posto muslimana koji su 100 posto podržali nezavisnost Crne Gore.

„Kada bi narodi manje brojniji od Bošnjaka u Bosni i Hercegovini doživljavali BiH kako muslimani doživljavaju Crnu Goru, BiH bi bila sretna zemlja“, istakao je Fejzić.

Fejzić je izrazio nadu da će uskoro biti osnovan radio Islamske zajednice Crne Gore, te da će medijska scena Crne Gore biti obogaćena i ovakvim jednim radiom.

Bonus video: